USD 32,48
EUR 34,77
ALTIN 2.442,50
BIST100 9.935
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Mezopotamya'nın Balıklıgöl Efsanesi

Peygamberler şehri Şanlıurfa dendiğinde ilk önce akla efsanelere konu olmuş Balıklıgöl gelir. Balıklıgöl’ü bu kadar özel kılan hikaye ise onun nasıl oluşmuş olduğuyla ilgilidir.

Mezopotamya'nın Balıklıgöl Efsanesi - Sayfa 1

Şanlıurfa, tarihiyle olduğu kadar efsaneleriyle de ünlü bir şehir. Hemen hemen her yerinde tarihten bir parça bulabileceğiniz şehrin en ünlü yerlerinden biri de Balıklıgöl. Şanlıurfa'nın turizm merkezlerinden biri olan Balıklıgöl, yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlıyor.

Mezopotamya'nın Balıklıgöl Efsanesi - Sayfa 2

Şanlıurfa'daki kalenin hemen önünde bulunan Balıklıgöl, zaman içinde birçok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. Kanallarla birbirine bağlanan iki büyük havuzdan biri Aynzeliha, diğeri ise Halilürrahman Gölü olarak da biliniyor.

Mezopotamya'nın Balıklıgöl Efsanesi - Sayfa 3

Dilden dile dolaşan Balıklıgöl’ün efsanesi ise şöyledir:

Mezopotamya'nın Balıklıgöl Efsanesi - Sayfa 4

Kral Nemrut rüyasında bir yıldız görür. Nemrut’un rüyasını yorumlayan rüya yorumcuları, o yıl dünyaya gelecek bir erkek çocuğunun putperestliği yok ederek hükümdarlığı kendisinin elinden alacağını söylerler. Bunun üzerine Nemrut, o yıl doğacak bütün erkek çocuklarının öldürülmesini emreder. Nemrut’un askeri olan Azer, kısa bir süre sonra doğum yapacak olan eşi Nuna Hatun’u bir mağaraya götürür. Nuna Hatun, oğlunu doğurur ancak Nemrut’tan korktuğu için oğlunu mağarada bırakır ve evine döner. Ancak bir süre sonra dayanamaz ve mağaraya geri gider. Mağarada, çocuğun yaşadığını ve bir ceylan tarafından beslendiğini görür. Hz. İbrahim’in başparmağını emdiğini ve parmağından gelen sütle beslendiği yönünde rivayetler de vardır.