USD 32,37
EUR 34,96
ALTIN 2.324,84
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Mehmet İspiroğlu'na bir hapis cezası daha

Karasu Belediyesi Eski Başkanı Mehmet İspiroğlu görevini kötüye kullandığı iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı. Dönemin belediye meclisi üyelerinden 23’ü beraat ederken bir meclis üyesi ile bazı belediye çalışanlarına 10 ay ile 1 yıl 15 gün arasında hapis cezaları verildi.

Mehmet İspiroğlu'na bir hapis cezası daha
25 Aralık 2022 | 11:00
Son Güncelleme:

2009-2019 yılları arasında iki dönem Karasu Belediye Başkanlığı yapan Mehmet İspiroğlu ile önceki dönem belediye meclisi üyeleri ile bazı belediye çalışanları hakkında görevi kötüye kullanma iddiasıyla açılan dava 23 Aralık 2022’de Karasu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sonuçlandı. 9. Celsede çıkan karara göre Belediye Eski Başkanı Mehmet İspiroğlu’na 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ceza ertelenmedi. Karara göre İspiroğlu cezanın infazı tamamlanıncaya kadar kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyumluk yetkileri açısından mahkûm olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar yoksun kalacak.

MECLİS ÜYELERİNE BERAAT

karasuhaber.com'un haberine göre Sanıklardan son savunmalarını aldıktan sonra kararını açıklayan duruşma hakimi Şeyma Kafalı, Belediye Başkanı İspiroğlu’na usulsüz kredi yetkisi vererek görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla yargılanan 24 belediye meclisi üyesi ile iki belediye çalışanını üzerlerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat ettirdi.

ÇALIŞANLARA CEZA

Belediyenin çeşitli birimlerinde yetkili olarak görev yapan bazı çalışanların ve avukatlarının yeniden bilirkişi incelemesi talebini reddetti. Mahkeme, görevlerini kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanan ve dava sürecinde vefat eden iki çalışana yönelik davayı düşürdü. Birim amiri ve çeşitli kademe çalışanlarından oluşan 11 sanığa 10’ar ay, bir kişiye de 1 yıl 15 gün hapis cezası veren mahkeme bu cezaları erteledi.

Duruşma Hâkimi arara karşı temyiz yolunun açık olduğunu ve ceza alanların bir hafta içinde İstinaf Mahkemesi’ne başvurma haklarının bulunduğunu belirterek duruşmayı sonlandırdı.

BELEDİYE MÜDAHİL DEĞİL Mİ?

Karar duruşmasına iki belediye meclisi üyesiyle birlikte bazı birim müdürleri ve birim sorumlularıyla birlikte iki avukat katıldı. 46 milyonluk krediyle ilgili açılan davalara müdahil olan Karasu Belediyesi’ne temsilen kimsenin duruşmada hazır bulunmaması dikkat çekti. Hemen tüm celselere katılan bir belediye çalışanı, “Belediye bu davaya müdahil mi bilmiyorum ama hiçbir celsede belediye avukatını görmedik. Eğer müdahilse en azından karar duruşmasında temsil edilmeliydi” diye konuştu.


İSPİROĞLU’NUN ÜÇÜNCÜ CEZASI

Karasu Belediye Meclisi’nin 2015 yılında dönemin belediye başkanı Mehmet İspiroğlu’na verdiği kredi kullanım yetkisi sonrasında İller Bankası’ndan alınan 46 milyonluk kredi, kullanım şekli nedeniyle dava konusu olmuştu. Eski Başkan Mehmet İspiroğlu hakkında açılan ‘ihaleye fesat karıştırma’ ve ‘edinimin ifasına fesat’ davaları daha önce sonuçlanmış İspiroğlu bu davalardan ayrı ayrı 3’er yıl 4'er ay hapis cezasına hükmedilmişti.

BİR DAVAYA BOZMA KARARI

İspiroğlu ve ihaleyi alan firma temsilcileriyle ihale komisyonu üyelerinin haleye fesat karıştırdıkları gerekçesiyle açılan davada verilen cezalar itiraz üzerine Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 6. Dairesi’nden dönmüştü. Bölge Adliye Mahkemesi 4 belediye çalışanı hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararını onarken 7 kişiye verilen hapis cezalarını bozmuş ve dosyayı yeniden görüşülmek üzere Karasu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. İstinaf tarafından bozulan ihaleye fesat davasının yerel mahkemede yeniden görülmesi bekleniyor.

karasuhaber