USD 32,37
EUR 34,98
ALTIN 2.325,54
BIST100 9.091
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Maymun Çiçeği Virüsü iddiası! Türkiye'de var mı?

Koronavirüs salgınının yaralarını saramamışken dünyanın yeni kâbusu maymun çiçeği virüsü dalga dalga yayılıyor. Salgınla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken bazı sosyal medya hesaplarında virüsün Türkiye'de görüldüğü iddia edildi.

Maymun Çiçeği Virüsü iddiası! Türkiye'de var mı?
21 Mayıs 2022 | 13:23
Son Güncelleme:

Dünyada maymun çiçeği virüsü paniği büyüyor. Şu ana dek yaklaşık 10 ülkede görülen virüs Dünya Sağlık Örgütü’nü de harekete geçirdi. Acil olarak toplanan örgütten endişe veren uyarı geldi.

Maymun çiçeği virüsü giderek yayılırken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün olağanüstü toplantı düzenledi.

DSÖ, Avrupa’da 100’den fazla doğrulanmış maymun çiçeği virüsü vakasının görülmesinin ardından, yaz aylarında düzenlenecek festivaller ve partilerle virüsün Avrupa’da yayılmasının hızlanacağı uyarısında bulundu. İngiliz sağlık yetkilileri de birçok vakanın henüz tespit edilmediğini ve vaka sayısının hızla artmasını beklediklerini belirtti.

TÜRKİYE'DE İLK VAKKA İDDİASI

Birçok ülkede tespit edilen maymun çiçeği virüsünün Türkiye'de de görüldüğü iddia edildi. Sosyal medya hesaplarında yayınlanan bu iddia vatandaşların tedirgin olmasına neden olurken konuya ilişkin sosyal medya kullanıcılarından birçok yorum geldi.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre ise Türkiye'de henüz maymun çiçeği virüsü tespit edilmedi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.