USD 32,37
EUR 34,98
ALTIN 2.325,71
BIST100 9.091
İHBAR hattı 0552 642 79 79

KÜRK GİYMEK CESET GİYMEKTİR

Gülden Sarohan

Gülden Sarohan

30 Ocak 2022 | 11:47

Endüstri devrimiyle birlikte insan, doğaya hakim oldu. Rüştünü ve üstünlüğünü ispatlayan insan, güçlü varlığız diyerek, çevre ile birlikte hayvanları da yok eden bir zihniyeti ortaya çıkardı. Ortaya çıkan bu modern kibir ve özgüven neticesinde insan doğayı yok etmeye, hayvanları katletmeye başladı. Maddi rant ve moda dünyasındaki gösteriş merakı kürkleri için vahşice öldürülen milyonlarca hayvanın ölüm nedenlerinden bir bölümüdür.

* * * *

Art niyetli insanların, ekolojik dengeyi tahrip ederek yasadışı avlanmasının nedeni; egolarının tatmini ve kürk endüstrisinden doğan arzdır. Hayvanlar tuzaklar ile yakalanıyor kürk çiftliklerine kapatılıyor. Kürkleri daha canlı görünsün diye soğuk ortamda, hareket alanı bulunmayan daracık kafeslerde tutuluyor. Bulundukları ortamı pisletmemeleri için yem ve su verilmiyor fakat çeşitli iğneler ile bu hayvanları anormal derecede şişmanlatıyorlar. Çünkü; bu daha fazla kürk demek. En acı yanı ise ölü hayvanın kürkü albenisini kaybeder diye canlı canlı acı çığlıkları duymamazlıktan gelinerek kürkü yüzülüyor.

* * * *

En çok avlanılan hayvanların başında dünya geneline bakıldığında tilki, vizon, fok, astragon, angora tavşanları, kedi, köpek, kaz, ördek, çinçila, çakal, kurt, vaşak, kunduz, su samuru, rakun, leopar, ayı, misk sıçanı, sincap gelmektedir.

* * * *

Türkiye’de ucuz kürklerin kedi ve köpek postlarından yapılmış olduğu bilinmektedir. Kürklü oyuncaklar, aksesuarlar tekstilde kullanılmaktadır. Kedi ve köpeklerin kürkleri yasak olduğu için farklı etiketlerde “Asya kurdu, tavşan, tilki kürkü” adı ile dünya pazarına sunuluyor.

* * * *

Gösteriş ve moda uğruna satın alınan kürkler ve kürklü aksesuarlar esasında vahşice katledilen hayvanlara ait cesetlerdir. Deri giyiminde de bu farklı değildir. Özellikle ünlü markalar orjinal kürk ve deri kullanmaktadır. İlkel insanların soğuk havalardan korunmak için kullanmak zorunda kaldığı kürkler günümüz yüzyılında halen kullanılması cehaleti, gösterişi ortaya çıkardığı gibi, vahşice öldürülen o hayvanların cinayetlerine ortak olmaktır. Arz olmaz ise talep olmaz. Unutulmasın ki; Kürk giymek, ceset giymektir.

Gülden SAROHAN

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar