Bunlardan Sinovac, ölü, tam virüs aşısıdır. Buna karşı insan vücudunda bu virüse karşı birçok çeşit antikor geliştirir. Türkiye'de yapılan faz 3 çalışmalarında koruyuculuk oranının yüzde 84’e yakın olduğu bildirilmiştir. Milyonlarca dozu yapılan bu aşının bildirilen çok ciddi yan etkisi olmadığı görülmektedir.
Diğer aşı çalışmalarında olduğu gibi çalışmalar sağlıklı bireylerde yapıldığı için özel hasta gruplarında ruhsatlı tüm aşıların etkinliği hakkında ayrıca bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Soğuk zincir ile taşınması ve muhafazası mümkündür.
Bionthec mRNA aşısı ise eskiden beri bilinen ancak ilk kez bu şekilde çok yaygın aşı uygulaması yapılan bir yöntemle elde edilmiştir. Bunun anlamı virüsün koruyucu antikor oluşturacak belli bir antijenini ürettirecek olan genetik şifreyi iğne ile insan kas hücresine göndererek bu hücrede antijen üretilmesi ve oluşan bu antijene karşı vücudun antikor ürettirmesi hedeflenmiştir. Faz 3 çalışmalarında koruyuculuğunun yüzde 95 olduğu belirtilmiştir. Dünyada ve ülkemizde milyonlarca dozu yapılmış, ciddi yan etkisi olmadığı bildirilmiştir.
Sonuç olarak tüm aşılar belli bir kontrolden ve çalışmalardan sonra bir kısmı normal bir kısmı da acil kullanım onayı ile ruhsatlandırılmaktadır.