Kocaali’de 400 Yıllık Mezarlık Definecilerle Yok Oldu
Sakarya’nın Kocaali ilçesinde yaklaşık 400 yıllık tarihe sahip olduğu belirtilen eski mezarlık, define arayıcılarının yıllar süren tahribatı nedeniyle tamamen yok oldu. Mezarlıktan yalnızca çürümeye yüz tutmuş bir ağaç kalırken mahalle sakinleri alanın yeniden ihya edilmesini ve tarihine kazandırılmasını talep ediyor.
Sakarya’nın Kocaali ilçesine bağlı Bezirgan Mahallesi’nde bulunduğu belirtilen yaklaşık 400 yıllık eski mezarlık alanı, define arayıcılarının uzun yıllar süren kaçak kazıları sebebiyle kimliğini tamamen kaybetti. Bir zamanlar sarıklı mezar taşlarının bulunduğu belirtilen alan, bugün otluk bir görüntüye büründü ve mezarlıktan geriye yalnızca çürümeye yüz tutmuş bir ağaç kaldı.
Mahallenin geçmişte konaklama yeri olarak kullanıldığı ve adını da burada görev yapan Bezirganbaşından aldığı ifade ediliyor. Mahalle Muhtarı Murat Ali Duman, büyüklerinden duyduklarına göre bölgede evliyalar ve ilmi yüksek kişilerin bulunduğunun anlatıldığını, hatta yıllar önce yağmur dualarının burada yapıldığını ve kabul olduğuna bizzat şahit olduklarını söyledi.
Muhtar Duman, alanın defineciler tarafından tahrip edildiğini belirterek, “Eskiden burada mezar taşları vardı. Ancak define arayanlar hepsini çaldı, sadece bu ağaç kaldı. Biz de tarihi olabileceği için kesmedik. Mezarlığın yeniden ihya edilmesini istiyoruz. Bir türbe, abdesthane yapılabilir. Amacımız maneviyatımızın kaybolmaması” dedi.
Arazinin uzun süredir atıl durumda olduğunu vurgulayan Duman, geçmişte yaşanan manevi değerlerin yeni nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti. Bölgenin bir zamanlar ermiş kişilerle anıldığını söyleyen muhtar, “Taşlar çalındığı için burada neyin ne olduğunu tam olarak açıklayamıyoruz” diyerek alanın korunması ve yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.