Kış Lastiği Zorunluluğu Değişti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamasıyla kış lastiği zorunluluğu uygulama tarihleri değiştirildi. Eskiden 1 Aralık – 1 Nisan olan zorunlu dönem, Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 15 Kasım 2025 tarihinde başlayıp 15 Nisan 2026 tarihinde sona erecek şekilde 5 aya çıkarıldı.
Kış Lastiği Uygulaması Resmen Değişti: Başlangıç 15 Kasım, Ceza 5.856 TL
Havaların soğumasıyla birlikte sürücülerin en çok merak ettiği konulardan biri olan kış lastiği zorunluluğu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamasıyla netleşti. Bakan Uraloğlu, "Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"in 4 Ekim 2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.
Kış Lastiği Dönemi 5 Aya Uzatıldı
Bakan Uraloğlu, zorunlu kış lastiği uygulama tarihlerinin mevsimsel şartlar gereği güncellendiğini açıkladı. Daha önce 1 Aralık’ta başlayıp 1 Nisan’da sona eren zorunluluk, artık 15 Kasım 2025 tarihinde başlayacak ve 15 Nisan 2026 tarihinde sona erecek. Böylece zorunlu kış lastiği uygulama süresi 4 aydan 5 aya çıkarılmış oldu.
Uygulama, öncelikle şehirlerarası yollarda seyreden tüm yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlar için zorunlu kılınmıştır. Bakan Uraloğlu, hususi araç sahiplerinin de can ve mal güvenliği için kış lastiği takmasını şiddetle tavsiye ettiklerini belirtti. Ayrıca Valilikler, il sınırları içerisindeki uygulama süresini Bakanlık tarafından belirlenen bu tarih aralığının öncesinde ve sonrasında birer ay artırma yetkisine de sahiptir.
Zorunluluk Hangi Araçları Kapsıyor?
Kış lastiği zorunluluğu, seyir güvenliği açısından hayati öneme sahip. Uygulama kapsamında kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastikleri; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerekmektedir. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlamaktadır. Buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçmektedir.
Uymayana Ağır Ceza Uygulanacak
Belirlenen kurallara uymayan ve zorunlu kış lastiği kullanmayan araç sahiplerine bu yıl 5 bin 856 lira idari para cezası uygulanacaktır. Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı personeli, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve ilgili belediye ekiplerinin denetimler için sahada olacağını bildirerek, sürücülerin mağduriyet yaşamaması için kurallara kesinlikle riayet etmesi gerektiğini vurguladı. Araçlarda zincir, takoz ve çekme halatı gibi gerekli ekipmanların bulundurulması ise kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.