USD 32,29
EUR 34,80
ALTIN 2.409,07
BIST100 10.276
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Kırgızistan-Tacikistan arasında neler yaşandı?

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde, 28 Nisan'da iki ülke vatandaşları arasında başlayan kavga silahlı çatışmaya dönüştü.

Kırgızistan-Tacikistan arasında neler yaşandı?
30 Nisan 2021 | 11:13
Son Güncelleme:

Kırgızistan ve Tacikistan arasında neler yaşandı?

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde çıkan çatışmada 16 kişi hayatını kaybetti, 165 kişi yaralandı. Ülkeler, sınır bölgesinde yaşanan silahlı çatışmanın sona erdirilmesi için uzlaşma sağladı.

İki ülkenin yönetimleri, çatışmanın kontrol altına alınması için bölgeye askeri kolluk kuvvetleri gönderdi.

Liderler bir araya geldi

Rusya'nın Kazan şehrinde , Avrasya Hükümetlerarası Konsey toplantısının ardından, Kırgızistan Başbakanı Ulukbek Maripov ve Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzade arasında planlanmamış ikili bir toplantı gerçekleştirildi.

Görüşmede, iki ülkenin hükümet başkanları Kırgız-Tacik devlet sınırındaki mevcut durumu tartıştılar.

Taraflar, iki cumhuriyetin sınırındaki çatışma durumunu müzakereler yoluyla bir an önce çözmeye tam olarak hazır olduklarını ifade ettiler.

İki ülkenin başbakanları, oybirliğiyle, sınır sorunlarının çözümünde güç kullanımının kabul edilemez olduğuna inanıyorlar ve ihtilafın daha da tırmanmasını önlemek için acil önlemler alınması gerektiğini dile getirdiler.



13 yaşındaki kız dahil olmak üzere üç kişi öldü

Yaşanan olaylarda toplam ölüm sayısının 3 olduğu resmi kayıtlara geçti.

Batken bölgesinin Leylek semtinde 2008 doğumlu bir kız çocuğu yaşanılan çatışma esnasında vuruldu. Genç çocuk hastaneye giderken hayatını kaybetti.

Tacik tarafı, Kırgızistan'ın sınır karakollarına ateş açtı

Tacikistan ordusu Kırgızistan'a ait sınır karakollarına top atışları gerçekleştirdi. Atışlar neticesinde sınır karakolları yanarken çok sayıda Kırgız vatandaşı yaşanılan çatışma sırasında yaralandı. İki ülkede sınır hattına takviye birlikler göndermeye devam ederken, Haberfokus editörlerinin edindiği bilgilere göre Kırgız tarafının belli aralıklarla taciz ateşi gerçekleştirdiği öğrenildi.



Su Barajı Kırgızistan'a ait

Kırgızistan hükümetine yakın yetkililerden öğrendiğimiz bilgilere göre Batkan bölgesinde yer alan barajın resmi evraklarıyla Kırgızistan'a ait olduğu belirtiliyor.

Batken Bölgesi

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan sadece 503 kilometresi belli olan Kırgızistan'ın güney batısındaki Batken Bölgesi 525 bin nüfus, 3 şehir ve 189 köyden oluşuyor.

Başkent Bişkek'e 750 kilometre uzaklıktaki Batken bölgesinin tam ortasında, komşu ülke Tacikistan'a bağlı Voruh ve Soh yerleşim yerlerinin yanı sıra Özbekistan'a ait Şahimerdan adlı yerleşim birimi yer alıyor.

Komşu ülkeleriyle kara sınırı olmayan bu yerleşim birimlerinin halkı, tarım için su ve gıda ihtiyaçlarını Kırgız köylerinde bulunan barajlardan ve pazarlardan sağlıyor.

Tacik ve Kırgız halkının yoğun yaşadığı bölgedeki tek karayolu, arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, kaçakçılık, ortak yol kullanımı ve sınırda izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginlik çıkması üzerine sıklıkla ulaşıma kapatılıyor.

Konular: Kırgızistan