USD 32,38
EUR 34,78
ALTIN 2.394,22
BIST100 10.240
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Kılıçdaroğlu Hakkında Suç Duyurusunda Bulunmayı Düşünüyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Kemal Kılıçdaroğlu’nun YSK’nın elinde olmayan bilgilerin kendilerinde olduğu açıklaması ile ilgili, “Kemal Kılıçdaroğlu alenen suç işlemiştir. Parti olarak konu hakkında suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu Hakkında Suç Duyurusunda Bulunmayı Düşünüyoruz
08 Ağustos 2022 | 23:08
Son Güncelleme:

HABERFOKUS

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, A Haber’de Melih Altınok’un hazırlayıp sunduğu Sebep Sonuç programının canlı yayınına bağlanarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ruhat Mengi’ye verdiği röportajda sarf ettiği skandal açıklamaları ile ilgili konuştu. Röportajda Kılıçdaroğlu’nun, "Bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulu'nun elinde de yok, her bir seçmeni, ilk kez sandığa gidip oy kullanacak seçmenleri de biliyoruz, evlerini, adreslerini de biliyoruz, doğum yerlerine de bakıyoruz." İfadelerini suç olarak niteleyen Yavuz, “Biz suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz. Parti olarak bunu istişare ediyoruz” dedi. Yavuz ayrıca, bu bilgilerin ele geçirilmesinde zan altında bırakılan kurumları da suç duyurusunda bulunmaya davet etti.

Canlı yayına uzaktan bağlanarak açıklamalarda bulunan Yavuz, Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını okuduğunda hayret ettiğini ifade ederek, “Ne demek istiyor onu anlamaya çalıştım. Yüksel Seçim Kurulu’nun, 298 sayılı yasanın 48.maddesine göre siyasi partilere bir seçim döneminde 2 seferden fazla olmamak üzere güncel seçim listeleri verilir. Yani partiler yasal yolla bunları YSK’dan alır. Bu bilgileri de yaymaz. O bilgileri muhafaza eder. Varsa itirazları ve tezleri YSK nezdinde dile getirir. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu bundan bahsetmiyor. Kemal Kılıçdaroğlu YSK’de bile olmayan bilgiler var diyor. Bu bilgilerin mahrem olduğunu ifade eden üslupla söylüyor. YSK dışında alınan bilgiyi kast ediyorsa TCK’nın 136 maddesi kapsamında çok net suç işliyor” dedi.

Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama bu suçtan önce şu soruları sormamızda fayda var. Eğer bu 47. Madde olanın dışındaysa bunu nereden ve nasıl ele geçirdiniz. YSK’da bile olmayan verileri suç olduğunu bile bile ele geçirdiniz ve bunu nasıl övünerek dile getiriyorsunuz. Kemal Kılıçdaroğlu yasalara aykırı şekilde ele geçirdiği bu bilgileri nasıl övünerek anlatabilir. Eski adı ile ana muhalefet partisinin yeni adıyla Türkiye’nin ikinci büyük partisinin yarın eline bir imkan geçse neyi nasıl yapacak anlamak mümkün değil. Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklaması hepimizi şaşkına çeviren bir halde.”

SURİYELİ SEÇMEN YALANI

Röportajda Suriye ve Afganistan doğumlu kişilere vatandaşlık verilerek oy kullandırılacağı yönünde geçmişte sarf ettiği iddiaları da gündeme getiren Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Şu an da öyle yüksek bir rakam yok” sözlerini de değerlendiren Yavuz, “Kemal Kılıçdaroğlu röportaja göre elimde kişisel veriler var diyor ve suç işliyor ancak bunun diğer yanı daha güne kadar AK Parti’nin ya da İçişleri Bakanlığının Suriyeleri seçmen yaptığını iddia ediyordu. Geçmişte bu söylemleri vardı. İşte bu röportajda Kılıçdaroğlu AK Parti’nin doğru bir yerde durduğunu ifade ediyor. Bizim tezlerimizi doğruluyor. Dün milyonlara yakın Suriyeli ve Afgan’ı seçmen yaptınız diyordu. Bugün ise tehlike yok diyor. Yani geçmişte o açıklamaların olduğu güne gittiğimizde bu yalan oluyor. Bugün elinde veriler var. Sözüm ona YSK’da olmayan veriler. O verilere bakınca anlamış ki AK Parti Afgan ve Suriyelileri çok seçmen yapmamış. Hangisi doğru hangisi yalan. Bugün itibariyle bunun hangisi doğru ya da yalan dememiz lazım.”

TSK'NIN 136.MADDESİNE GÖRE SUÇ

Uzun yıllardır seçim konusunda görev aldığını ifade eden Yavuz, “Bu işlerin nasıl yapıldığı çok belli. Ben 2002’de Adapazarı merkez ilçe başkanıydım. 12 yıldır AK Parti Seçim İşleri katındayım 4-5 yıldır seçim işleri başkanıyım. Bu gibi bilgilerin nasıl alındığı çok bellidir. O açıdan Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözünü ettiği veriler, YSK’dan aldığı verilerin kendisidir o veriler ama ondan da haberdar değil belki. Ama diyor ki YSK’da bile yok. Peki şunu da ifade etmek istiyorum ki sözü edilen YSK verilerinde ne var. 27 parti yani seçime katılacak partilerin tamamı YSK’dan bunu alabilir. Bu verilerde adres doğum yeri T.C. kimlik hepsi var. Bu bilgilerden her türlü istatistiksel sonuçlar almanız mümkün. Ama Kemal Kılıçdaroğlu bundan bahsetmiyor ama bahsetse komedi olur zaten. Lakin YSK’da olmayan veriler var diyor elimde. Yani Kemal Kılıçdaroğlu 136. maddesi kapsamında suç işliyor” dedi.

BU VERİYİ GAYRİ HUKUKİ YOLLA MI ELE GEÇİRDİNİZ?

Kılıçdaroğlu’nun ilk kez oy kullanacaklar listesinin ellerinde olduğu açıklamasının çok kritik olduğunu sözlerine ekleyen Yavuz, “Kılıçdaroğlu, hiç kimsenin, hatta sözüm ona YSK’nın da elinde olmayan ilk kez oy kullanacakların listesi elimde var diyor. Ancak şu var güncel olmayan yani 2023’te yada 2024’te ilk kez oy kullanacakların listesi YSK’da yoktur. Bu veriler günü gelince kütüklerden verilerek YSK’ya iletilir. Siz o zaman hiçbir şekilde paylaşılmayan bir veriyi gayri hukuki yolla ele mi geçirdiniz? Ele geçirdiyseniz ne amaçla ele geçirdiniz ve kim eliyle? Ana muhalefetin bu sorulara cevap vermesi gerek. Milletin gözüne baka baka suç işleyerek yeter ki ben bu seçimlerde kazanayım diyerek beis görmüyorsanız milletten oy istemeye gittiğinizde millet bana yalan söyleyerek bugün bunu yapıyorsunuz, yetki elinize geçerse ne yapacaksın ben sana nasıl güveneneyim der. Her yolu mübah gören bir anlayış milletimizin nezdinde karşılık bulmaz” diye konuştu.

SUÇ DUYURUSU

Parti olarak Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları hakkında suç duyurusunda bulunmayı istişare ettiklerini kaydeden Yavuz, “27 partinin alabileceği veriyi mal bulmuş mağribi gibi açıklıyorsanız bu da psikolojik bir durumdur. Nereden baksam anlamlı bulamadığım bir açıklama. Her zaman olduğu gibi ortaya bir şey atayım milletin kafasını kurcalayayım sözüm ona biz güçlü bir partiyiz her veri elimizde var der gibi bir açıklama olarak gördüm. Biz suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz. Parti olarak bunu istişare ediyoruz” dedi.

KURUMLAR VE YSK'YA ÇAĞRI

Program yorumcusu Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın “YSK’nınz an altında bırakılıp bırakılmadığı” sorusunu da cevaplandıran Yavuz son olarak ise şunları kaydetti: “Aslında Kemal Kılıçdaroğlu YSK’yı zan altında bırakan bir şey söylemiyor. Zira açıklamalara göre YSK’ya gitmeden ele geçirdim diyor. Hastanelerden geçirdim, belki genel müdürlüklerden geçirdim ki ben bunu sanmıyorum ama onun iddiası bu. Suç işlediğini ikrar ediyor. Suç işleyen kimse pişmansa hafifletici sebepler uygulanır. Ama Kemal Kılıçdaroğlu bu suçu iyi ki işledim gibi anlatıyor. Türkiye’nin ikinci partisinin genel başkanı bunu diyorsa yadırgamamak elde değil. Zan altında kalanlar suç duyurusunda bulunmasında bence fayda var. Bu anlamda YSK’nın da bir açıklama yapması güzel olabilir.”