USD 32,52
EUR 34,79
ALTIN 2.421,06
BIST100 9.680
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Karasu’da Çölyak’a dikkat çekildi

Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Çölyak Günü dolayısıyla Karasu Gölpark Mesire Alanı’nda etkinlik düzenlendi.

Karasu’da Çölyak’a dikkat çekildi - Sayfa 1

Karasu Şehit Ferhat Sözer Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri ile Karasu MTAL öğrencilerinin yer aldığı etkinliğe, Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı ile daire müdürleri, İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi personeli, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Selim Özdin ile İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Selim Özdin, Çölyak hastalığıyla ilgili bilgiler verdi.  Uzm. Diyetisyen Sıla Özgül Tepe tarafından Çölyak hastalarının beslenmesine yönelik sunum gerçekleştirildi.

Karasu’da Çölyak’a dikkat çekildi - Sayfa 2

Karasu Şehit Ferhat Sözer Ortaokulu öğretmenlerinden Özge Yaya ve öğrenciler tarafından müzik ve dans gösterileriyle renklenen etkinlikte, Karasu MTAL öğrencileri tarafından animasyon oyunları sergilendi.

Karasu’da Çölyak’a dikkat çekildi - Sayfa 3

Etkinlikte katılımcılara glutensiz ikramlıklar, glutensiz yaş pasta, meyve, laktozsuz süt ve çay ikramı yapıldı. İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Selim Özdin, Karasu Belediyesi başta olmak üzere etkinliğe katkıda bulunan Karasu Gölpark Mesire Alanı sahipleri ile Karasu Şehit Ferhat Sözer Ortaokulu’na ve Karasu Karadeniz MTAL’ne teşekkür etti.

Karasu’da Çölyak’a dikkat çekildi - Sayfa 4

ÇÖYLAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle 1 yaşından sonra gluten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ilk belirtiler ortaya çıkar. Başlangıçta bulantı, kusma, ishal, halsizlik gibi belirtiler görülür. İlerleyen dönemlerde ise anemi, cilt döküntüleri gibi farklı belirtiler eklenir. Kronik bir hastalık olmasına rağmen tedavisi mümkündür ve tedavi gluten içeren besinlerin diyetten çıkarılmasıyla sağlanır.