USD 32,37
EUR 34,96
ALTIN 2.325,57
BIST100 9.125
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Karadeniz gazı evlere ne zaman ulaşacak?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz gazı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dönmez gazın evlere ne zaman ulaşacağı sorusuna da cevap verdi.

Karadeniz gazı evlere ne zaman ulaşacak?
23 Haziran 2022 | 13:30
Son Güncelleme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yeni Şafak gazetesi ile yaptığı röportajda Karadeniz gazındaki son gelişmelere, Türkiye'nin açılan kuyularla günlük petrol üretiminin nasıl arttığına, Filyos Limanı'nın Türkiye için gelecekteki önemine değindi.

Petrolde ithalatın Türkiye'nin toplam ihtiyacının yüzde 92 seviyesinde olduğu bilgisini veren Bakan Dönmez, "Yüzde 8'lik bir üretimimiz var. Doğalgazda yüzde 1 üretimimiz var. Yüzde 99'unu ise ithal ediyoruz. Ama bu Karadeniz'deki keşifle birlikte bu oranları tersine çevireceğiz inşallah. 2020 yılındaki keşifle birlikte süratle sahanın mühendislik çalışmalarını, projelendirmeleri ve sahanın geliştirilmesine ilişkin olarak yoğun bir çalışma başlattık. Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir törenle ilk boruları da suya indirdik. Yıl sonuna kadar bu boru hatlarının bağlantısını sahayla kıyı terminalleri arasındaki bağlantıları tamamlayacağız. Oradaki üç boru hattını yıl sonuna kadar tamamlamış olacağız. İlk fazda 10 kuyuyu tamamlayacağız. 10 kuyudan günlük 10 milyon metreküplük bir üretim hedefliyoruz. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde de 10 kuyuyu 40 kuyuya tamamlayacağız. Böylece 40 milyon metreküpe ulaşmış olacağız. Maksimum üretime ulaştığında Türkiye'deki hanelerin doğalgaz ihtiyacının hemen hemen tamamını kendi gazımızla karşılar hale geleceğiz" diye konuştu.

"2026-2027 GİBİ 40 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZ ÇIKARACAK SEVİYEYE GELECEĞİZ"

Bakan Dönmez, 40 milyon metreküp doğalgaz üretimine ne zaman ulaşılacağına ilişkin, "2026-2027 gibi düşünelim. 10 milyon metreküpe ise önümüzdeki yıl ilk çeyrekte tamamlayacağız. Hem deniz hem de karada çok ciddi çalışma var. Şu anda 5 bin 200 kişi çalışıyor. Karadeniz'de şu an 3'ü sondaj olmak üzere 34 gemimiz var" dedi.

Karadeniz'deki 3'ü sondaj olmak üzere 34 geminin temmuz-ağustos ayında 45'e çıkacağına dikkati çeken Bakan Dönmez, "Biz Filyos'u kıyı lojistik merkezi olarak değerlendiriyoruz. Burası hem bizim Karadeniz'deki operasyonlarımızın lojistik merkezi olarak çok anlamlı hem de eğer komşu ülkelerde böyle keşifler yapacaksa Romanya'nın böyle bir keşfi var. Burası bir yerde Karadeniz'e bu hizmetleri verecek teknik anlamda bir üs olarak değerlendirilebilecek bir potansiyel" ifadelerini kullandı.

"KARADENİZ'DEKİ MEVCUT REZERVİN EKONOMİK DEĞERİNE GELİNCE, BUGÜN ÇIKARSAK HEPSİNİ SATSAK, BU RAKAM 400 MİLYAR DOLAR EDER"

Karadeniz'deki mevcut rezervin ekonomik değerine ilişkin de Bakan Dönmez, "Karadeniz'deki mevcut rezervin ekonomik değerine gelince, bugün çıkarsak hepsini satsak, bu rakam 400 milyar dolar eder. Bu 25 yıllık bir üretim. Dolayısıyla 25 yıllık bir projeksiyon elimizde yok. Fiyatların ne olacağına gelirsek çok değişkenlik var. Sorulduğunda bugünkü fiyatlarla potansiyel olarak böyle bir rezerv miktarı var. Geçen yıl sorulsaydı belki 300 milyar dolar diyecektik. Seneye belki daha fazla olabilir. Ama her halükarda büyük bir rezerv ve bedel" diye konuştu.

"NORMAL ŞARTLARDA 7 YILDA BİTECEK PROJEYİ BİZ 2,5 YIL GİBİ BİR SÜRE İÇERİSİNDE BİTİRMİŞ OLACAĞIZ"

Karadeniz'deki doğalgaz projesinin normal şartlar altında 7 yıldan önce bitmeyeceğini dile getiren Bakan Dönmez, "Biz şimdi 2,5 yıl gibi bir süre içerisinde ilk üretimi başlatmış olacağız. Yani şu anda 6 bin iş kalemini birlikte yönetiyoruz tedarikte. Yeri geliyor bazı ekipmanlar için fabrikada adam yatırıyoruz başka bir yere gitmesin malzeme diye" dedi.