USD 32,37
EUR 35,00
ALTIN 2.325,85
BIST100 9.098
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Kanallar arasında bir şehir: Venedik

Hayaller ve aşıklar şehri… Venedik. Kanallar arasında kaybolacağınız, köprülerinden geçeceğiniz, 117 adası bulunan bu şehir UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde.

Kanallar arasında bir şehir: Venedik - Sayfa 1

İtalya’nın kuzeydoğusunda bulunan Venedik’in 400 köprüsü bulunuyor. “Kanallar Şehri” , “Sular Şehri” yaygın olarak bilinme şekli olsa da dünyaca ünlü maskeleri nedeniyle de “Maskelerin Şehri” olarak biliniyor. Roma İmparatorluğu zamanında kurulan bu şehir imparatorluğun dağılmasıyla Bizans İmparatorluğu’nun yönetimi altına girmiş. Kanallardan dolayı dağınık bir yapıya sahip olduğu için Bizans yönetiminin baskısı şehirde fazla hissedilmemiştir ve şehir biraz da bağımsız bir şekilde hızşa gelişmiş.

Kanallar arasında bir şehir: Venedik - Sayfa 2

Venedik şehrine ilk defa gelen turistler hep aynı soruyu sorarlar birbirlerine, hatta fısıldaşmalarını bile duyarsınız nasıl kazıklar üzerinde duruyor bu şehir diye… Venedik şehri, akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesiyle oluşan adacıklar üzerine kurulu. Şehirdeki yapılar ise ağaç kazıklar üzerine inşa edilmiş. Ağaç kazıklar binaların taşıma gücünü sağlamak amacıyla lagünün alt katmanı olan ‘Caranto’ dediğimiz sıkışmış kil tabakasına ulaşacak şekilde yaklaşık sekiz metre kadar çakılıp ve sıkıca birbirine bağlanırmış.

Kanallar arasında bir şehir: Venedik - Sayfa 3

180 kanal bulunan bu şehirde en önemli bölge ‘Büyük Kanal’ bölgesi, yani ‘Canale Grande’. Günbatımının kentte en güzel olduğu burada Rialto Köprüsü’nden baktığınız zaman manzara sizi uzaklara götürür. S harfi şeklindeki kanal San Marco Meydanı’nda sonlanıyor. Bu uzunluk 3800 metre. Büyük Kanal şehri ikiye bölüyor ve kanal üzerinde 3 önemli köprü bulunuyor: Scalzi Köprüsü, Rialto Köprüsü, Accademia Köprüsü. Aralardaki bölgelere geçmek istiyorsanız önce gondolları kullanmanız gerekiyor.

Kanallar arasında bir şehir: Venedik - Sayfa 4

Venedik’i gezenlerin ne kadar dar sokaklara sahip olduğu ilk ilgi çekici ayrıntılar arasında yer alır. Vnedik’te ki en dar caddeye “Calletta” veya “Ramo Varisco” denir. Burası dünyanın en dar caddelerinden biridir çünkü göğüs seviyesinden yalnızca 53 cm genişliğindedir.