USD 32,56
EUR 34,86
ALTIN 2.426,32
BIST100 9.645
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Kan emen sinekten bulaşan ‘mavi dil’ hastalığı 8 köyü kapattı

Edirne'de küçükbaş ile büyükbaş hayvanlarda kan emen sinek yoluyla bulaşan 'mavi dil' hastalığı belirtileri görüldü. Durumun üzerine ekipler bölgede harekete geçti. 8 köy karantina altına aldı.

Kan emen sinekten bulaşan ‘mavi dil’ hastalığı 8 köyü kapattı
24 Eylül 2021 | 11:51
Son Güncelleme:

Alınan bilgilere göre, Edirne'nin merkez ve Havsa ilçesinde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalıktan kuşku duyulması üzerine, ilgili kurumlara bağlı uzman ekipler hayvanlardan örnek aldı. Araştırma çalışmaları sonucu hayvanlarda mavi dil hastalığı olduğu tespit edildi.

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hastalığa karşı bütün önlemleri alıp mücadele başlattı. Mavi dil hastalığı çıkan köyler ile beraber, çevrelerindeki 10 kilometrelik alan içerisinde kalan toplam 8 köyde karantina başlatıldı.

Karantina uygulanan köyler ile ilgili Havsa Belediyesi de radikal bir karar aldı.

O KÖYLERDEN GELENLER ALINMAYACAK

Havsa Belediyesi'nden yapılan duyuruda, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda tespit edilen mavi dil hastalığı sebebiyle, Havsa ilçesine bağlı Azatlı ve Abalar köyleriyle beraber, Edirne merkeze bağlı Orhaniye, Karakasım, Doyran, Elçili, Tayakadın ve Üyüklütatar köylerinden gelecek hayvanların ilçede kurulan hayvan pazarına alınmayacağı belirtildi.

Edirne'nin Abalar Köyü'nde yaşayan Nedim Buruldağı, Mavi Dil hastalığı tespit edilen hayvanların bulunduğu köyün etrafında yer alan 10 kilometrelik alanda karantina uygulandığını söyledi.

AŞI ZORUNLULUĞU

Koyun sahiplerinin hayvanlarına aşı yaptırma telaşı içerisinde olduğunu anlatan Buruldağı, ikamet ettiği Abalar Köyü'nün de karantinada olduğunu belirtti.

Bir diğer vatandaş Hasan Avcı da, komşu köylerde hayvanlarda mavi dil hastalığı tespit edilince kendi hayvanlarının da 1 ay süreli karantinaya alındığını ve hayvan alım satımı yapılmadığını açıkladı.

Azatlı köyünde yaşayan vatandaşlardan Ahmet Çiftçi, köylerinin tedbir amaçlı karantinada olduğunu ifade etti.

Mavi dil hastalığıyla mücadele için gerekli tedbirlerin alındığının altını çizen Çiftçi, bir an önce karantina sürecinin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.