USD 32,58
EUR 34,80
ALTIN 2.508,38
BIST100 9.693
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Kalp dostu beslenme

Doymamış yağ oranı yüksek olan besinler hem kanın pıhtılaşmasını azaltıyor hem de kalbin ritmini düzenliyor. Diyetisyen Zeynep Beşiroğlu 'Kalp Dost'u beslenme türlerini Haber Fokus'a anlattı. Kalp dostu beslenmenin tüm detayları haberimizde...

Kalp dostu beslenme - Sayfa 1

KALP DOSTU BESLENME

Doymamış yağ oranı yüksek olan besinler hem kanın pıhtılaşmasını azaltıyor hem de kalbin ritmini düzenliyor. Balığın yanı sıra bazı tahıl ürünleri, kabuklu kuru yemişler, ayçiçeği, soya ve mısır yağlarında bulunan Omega 6 yağ asitleri, doymuş yağların aksine kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı oluyor.

Kötü beslenme alışkanlığı ve hareketsiz yaşam kalp damar hastalıklarının çok önemli nedenleri arasında yer alıyor!

Peki Hangi Besinler Kalp Dostu?

Kalp dostu beslenme - Sayfa 2

Zeytinyağı

Zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzenliyor. Zeytinyağı özellikle kalp damar sağlığı açısından son derece yararlı bir besin. 1 kg sebzeyi 2 yemek kaşığı zeytinyağı kullanarak pişirebilirsiniz.

Kalp dostu beslenme - Sayfa 3

Balık

Özellikle yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı olup kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor. Yapılan bir çalışmada 0,2-1 gram Omega 3 yağ asidi tüketiminin kardiyak ritmi önlediği görülmüştür. Kalp sağlığı için haftada 2 kez balık tüketimine özen gösterin.

Kalp dostu beslenme - Sayfa 4

Süt ve süt ürünleri

Kalsiyum eksikliğinde kaslar düzgün kasılamaz ve sinir iletimi düzgün gerçekleşmez. Bu nedenle süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum içeriği yüksek olan besinler kalp sağlığını korumada etkilidir.

Ceviz, fındık, badem

Yüksek antioksidan özelliği olan Omega-3 ve E vitaminin yanı sıra magnezyum da içerir. Günlük 2-3 adet ceviz veya 5-6 adet badem veya 6-7 adet fındığı 1 porsiyon olarak tüketebiliriz.