USD 32,33
EUR 35,08
ALTIN 2.307,76
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Kahramanmaraş depreminin ürkütücü sesi

7.7 büyüklüğündeki felaketin sesi, bir Jeofizik Mühendisi tarafından kaydedildi.

Kahramanmaraş depreminin ürkütücü sesi
06 Şubat 2023 | 16:51
Son Güncelleme:

Türkiye yasa büründü...

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de etki gösterdi.

Son dönemlerin en büyüğü olan deprem, saat 13.34 sularında yeniden başladı.

Şu ana kadar yüzlerce can alan afette, enkaz altındaki vatandaşlar için canla başla mücadele devam ediyor.

Bir diğer yandan Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli saat 04.17'de meydana gelen depremin ürkütücü sesi, Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’nde görevli Araştırma Görevlisi Dr. Hamdullah Livaoğlu tarafından kaydedildi.

Depremi işitilebilir hale dönüştürdüklerini söyleyen Livaoğlu, şu ifadeleri kullandı;

İnsan kulağı 20 Hz'den düşük frekansları işitemez. Deprem sinyaline ait frekanslar da genellikle 20 Hz'den küçüktür. Bu analizlerde, sismik sinyallerin yer altındaki kayaçları sofistike bir şekilde döverken kuvvetle muhtemel oluşturabileceği sesleri açığa çıkarmanın yanı sıra ayırt edici karakteristik özellikleri ile de deprem çalışmalarına katkı sunabilir. Depremin işitilebilir hale dönüştürülebilmesi için sismometrelerin kaydettiği deprem sinyallerinin örnekleme periyoduna bağlı olarak bant hızları artırılır ve sismogram (deprem kaydı) sıkıştırılır. Böylece frekans içeriği insan kulağının duyabileceği eşiklere yükseltilir. Her bir depremde aynı sıkıştırma parametreleri kullanılarak karakteristik sesler üretilebilir ve depremlerin kaynak özellikleri, sarsıntı süreleri gibi ölçütler ayırt edilebilir.

"Depremin ses karakteristiği, ürkütücü şekilde fark edilmektedir"

Sesin ürkütücü bir şekilde hissedildiğini belirten Livaoğlu, “Doğu Anadolu tektonik rejiminin ürettiği 7.7 moment büyüklüğündeki bu yıkıcı depremin de ses karakteristiği incelendiğinde, ürkütücü bir şekilde fark edilmektedir. Tiz cızırtılar şeklinde duyulan seslerin, deprem sinyalini kaydeden sismometrenin dinamik aralıklarını zorladığını göstermektedir." diye konuştu.