USD 32,38
EUR 34,98
ALTIN 2.325,68
BIST100 9.072
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Kadir Gurbetci'den Grup Anadolu Medya’ya ziyaret

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSPARK A.Ş Kurucu Genel Müdürü, Türk Kızılay İstanbul Büyükşehir Şube Yönetim Kurulu Üyesi, Girişimci İş Adamları Vakfı Genel Başkan Yardımcısı, SM Mali Müşavir Kadir Gurbetci geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Grup Anadolu Medya’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Kadir Gurbetci'den Grup Anadolu Medya’ya ziyaret
13 Mayıs 2022 | 14:50
Son Güncelleme:
HABER FOKUS / MUHSİN ARAP

Sakarya Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu SAÜFEST öğrenci festivalinde söyleşi ve kitap imzalama programı için şehrimize gelen Kadir Gurbetci, Sakarya Üniversitesi’nde öğrenciler ile bir araya geldi. Sakarya Üniversitesi öğrenci festivali kapsamında “Şehir Hayatı ve Ulaşım Kültürü” adlı söyleşi ve imza programının ardından Grup Anadolu Medya’yı ziyaret eden Gurbetci, Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Uzunoğlu ve Yayın Yönetmeni İbrahim Bulut’a hayırlı olsun dileklerini iletti.

Grup Anadolu Medya ziyaretinde Haber Fokus ile özel röportaj gerçekleştiren Kadir Gurbetci, şehir hayatı, yaşama bilimleri, enerji ve ulaşıma dair önemli açıklamalarda bulundu.

ŞEHİRLEŞME ORANI DAHA DA ARTACAK

Şehir yaşamı, şehir hayatının yoğun temposu, nüfus sıkışıklığı, göç ve eğitim konularına değinen Gurbetci: “Özellikle kısıtlı alanlarda araçların çok yoğun kullanımından dolayı insanlar şehir hayatından artık uzaklaşmak istiyorlar. Şehir merkezinde yaşayan insanların şehirlerin dış çeperlerine doğru gitme isteği var. Ülkemizde şu an nüfusun %93’ü şehirlerde yaşıyor. 1955 yılı Türkiye verilerine göre nüfusun %71’i köyde, geri kalan %29’luk kısmı ise şehirlerde yaşamaktaydı. Türkiye’de yaşanan yanlış göç politikaları sonrası durum şu anda bu hale gelmiş oldu. Her geçen gün şehirleşme oranı maalesef ki artma yönünde eğilim göstermektedir. Dünya geneli nüfus dağılımını göz önünde bulunduracak olursak 2050 yılında dünya nüfusunun %70’inin şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor.” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ ANTLAŞMALAR İMZALANDI

Açıklamalarına iklim ve enerji kullanımı ile ilgili dünyadaki gelişmeler ile devam eden Gurbetci: “G7 ülke liderleri başta olmak üzere, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan Paris Antlaşması ve COP26 adı altında İskoçya'nın Glasgow şehrinde küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla 2021 yılında düzenlenen organizasyon ile dünya liderleri önemli kararlar almıştır. Dünya’da temiz enerji kullanımını artırmak ve karbon emisyonunu azaltmak amacıyla ülkemizde de ciddi çalışmalar sürdürülmektedir.” dedi.

TÜRKİYE TOGG İLE İYİ BİR ÇIKIŞ YAKALADI

2030-2040 yılından sonra dünyada artık fosil yakıtlı araçların satılmayacağını vurgulayan Gurbetci: “Türkiye bu süreçte yüzde yüz yerli elektrikli otomobili TOGG ile iyi bir çıkış yaptı. TOGG büyük bir devrim niteliğindedir. 1961 yılında 4 buçuk ayda üretilen Devrim otomobilinin uğradığı akamete TOGG uğramayacak, o hata bir daha yapılmayacak. TOGG ile iyi bir çıkış yakalanacak. Bu yıl sonunda şarj üniteleri gündeme girecek. EPDK bu konuda 300 Milyon TL değerinde büyük bir destek açıkladı. Bu Türkiye’nin elektrikli araçlara ve şarj ünitelerine verdiği desteğin göstergesidir. Londra da şu anda şarj üniteleri yakıt istasyonlarının sayısından fazla durumda. Bizde en kısa sürede bu seviyelere ulaşacağız.” dedi.

RAYLI SİSTEMLER ÇOK ÖNEMLİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şu an maalesef yönetilemediğini ifade eden Gurbetci kendi görev aldıkları dönemlerden örnekler vererek: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2019 verilerine göre bizim dönemimizde 223 kilometre raylı sistem hattı döşendi. Bu raylı sistemin etkisi ile 172 bin özel araç trafikten feragat etmiş oldu. Bu rakam İstanbul – Giresun arasındaki mesafeye tekabül eden bir araç kuyruğunu ortandan kaldırmış oldu.” dedi.

ŞEHİRDE YAŞAMAK TAKIM OYUNCUSU GİBİ DAVRANMAYI GEREKTİRİR

Şehirde yaşamanın getirdiği zorluklardan bahseden Gurbetci: “Şehirde yaşayan kalabalık nüfus o kadar zor hale geldi ki artık şehirlerde yaşamak takım oyuncusu gibi davranmayı gerektirmektedir. Hindistan trafiğinde “Horn Please” alışkanlığı vardır. Mesela bu trafikteki desibel oranını artırmaktadır. Kırmızı ışıkta duran araçların sayısı arttıkça desibel oranının yükselmesine neden olmaktadır. Amerika’dan örnekler verecek olursak New York’da korna çalma cezası 350 dolar, Manhattan da gaza gereksiz yere basma cezası ise 2000 dolardır. Bütün bunlar dünyadaki şehirleşmenin gelmekte olduğu sıkıntıyı ortaya çıkarmaktadır.”ifadelerini kullandı.

SAKARYA YATAY MİMARİSİ İLE ÇOK GÜZEL

Yatay mimarinin güzelliğinden bahseden Gurbetci bu konuda biraz geç kalındığını belirterek: “AK Parti iktidarının 20 yılda yapmış olduğu yatırımlar 1950-1960 yıllarında yapılsaydı şuan ki şehirler daha düzenli olurdu.” İfadelerine yer verdi.