USD 32,44
EUR 34,74
ALTIN 2.438,67
BIST100 9.916
İHBAR hattı 0552 642 79 79

İzmit'te Gezilecek Yerler

İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir şehir, aynı zamanda ilin bir ilçesidir. İzmit Körfezi'nin doğu kıyısında, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli bölümünde yer almaktadır.

İzmit'te Gezilecek Yerler - Sayfa 1

Padişaha ait saray anlamına gelen kasr-ı hümayun, ilk kez IV. Murat Dönemi'nde ahşap temeller üzerinde inşa edilmiş ancak deprem ve yangın nedeni ile yıkıldığı anlaşılmıştır.

Günümüze ulaşan yapı, Sultan Abdülaziz Dönemi'nde (1861-1876) yapılan saraydır.

Saray, bazı Osmanlı padişahlarına hizmet vermiş, birçok devlet adamı ve önemli şahsiyeti (Mustafa Kemal Atatürk, Fransız Yazar Claude Farrare) ağırlamıştır.Neo-Klasik üslupta, Avrupa barok sitilinde iki katlı olup cephesi mermer kaplıdır. Binanın tavan süslemeleri Fransız ressam Sason'un eseridir. Mimarı Karabet Amira Balyan’dır.

Saray, dış mekân özelliklerinin yanı sıra, iç mekân özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Zemin katın tavan süslemelerinde sitilize edilmiş rumi ve palmet motifleri kullanılmıştır.  İç mekândaki parkeler ise antrolak tarzda yapılmıştır. Yapıdaki en dikkat çekici özelliklerden bir tanesi de aynalardır. Birbirlerine benzerlik gösteren ve alınlıklarla taçlandırılmış olan bu aynalar Ampir üslubun özelliklerini taşımaktadır.

Mermer işçiliği tavan süslemeleri, bol sütunlu oluşu Dolmabahçe Sarayı'nın küçük bir örneğini hatırlatmaktadır. 1967 yılına kadar Vilayet ve Ziraat Odaları olarak hizmet veren saray binası bu yıldan sonra İzmit Müzesi olarak kullanılmıştır. 1992 yılında restorasyona alınan müze, 17 Ağustos depremi ile ağır hasar görmüştür.

2004 yılında restorasyona başlanmış, 2005 yılında tamamlanarak 16 Ocak 2007 tarihinde ziyarete açılmıştır

İzmit'te Gezilecek Yerler - Sayfa 2

1776 yılında 1. Abdulhamit zamanında inşa edilmiştir. İzmit’in denize hakim eğimli bir yamacı üzerine inşa edilmiş olan konak ahşap kepenkli ve lokmalı, parmaklıklı pencereleri, dış ve iç duvarlarındaki kalem işi süslemeleriyle dönemini en iyi yansıtan sivil mimarlık örneklerimizdendir.

İzmit'te Gezilecek Yerler - Sayfa 3

19. yüzyıla ait bir sivil mimarlık örneği olan Sırrı Paşa Konağı, İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa tarafından İzmit Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme Sokak'ta yaptırılmıştır

 Planını bizzat Sırrı Paşa’nın çizdiği, Körfez’e yönelik manzarası olan konağın iç duvarları; çeşitli manzara resimleri ve zengin kalem işleriyle süslenmiştir. Konak, zemin kat, 1 normal kat, 1 ara kat bir de cihannüma olmak üzere toplam 4 katlı olarak, ahşap karkas yapı tekniğinde inşa edilmiştir. Yapı, haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
 

İzmit'te Gezilecek Yerler - Sayfa 4

İzmit Saat Kulesi, hem İzmit'in hem de Kocaeli'nin sembollerinden birisidir

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin logosunda, saat kulesinin bir tasvirine yer verilmiştir.Beyoğlu, İstanbul'da bulunan ve Mayıs 2003'te açılan Miniatürk adlı parkta İzmit Saat Kulesi'nin bir maketi de yer alır. Türkiye'deki bazı saat kulelerinin yer aldığı pul serisinin Ekim 2001 tarihli bir pulu ile İzmit Belediyesinin girişimi sonucunda PTT tarafından 2017'de basılan ve şehirdeki bazı mekânların fotoğraflarının yer aldığı pul serisindeki pulların birinde, İzmit Saat Kulesi'nin fotoğrafına yer verilmiştir.

Kule, zaman zaman çeşitli farkındalık girişimleri ya da anma günlerinde renkli olarak aydınlatılır. Dünya Çocuk Günü dolayısıyla 19-20 Kasım 2019 gecesi mavi,Dünya Kalp Günü dolayısıyla 29-30 Eylül 2019 gecesi kırmızı, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla 24-25 Kasım 2019 gecesi turuncu, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'a verilen desteği gösterme amacıyla 5-6 Ekim 2020 gecesi Azerbaycan bayrağının renkleri olan yeşil, kırmızı ve mavi renklerle aydınlatılmıştır.