USD 32,94
EUR 35,76
ALTIN 2.529,05
BIST100 10.891
İHBAR hattı 0552 642 79 79

İstihareye nasıl yatılır?

İstihare, İslam inancına göre bir karar verme sürecinde Allah'tan rehberlik ve yönlendirme istemek amacıyla yapılan bir duadır. Müslümanlar, genellikle evlilik konularında istihareye yatarlar. Peki, istihareye nasıl yatılır, hangi dualar okunur? İstihare caiz midir? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...

İstihareye nasıl yatılır?
18 Eylül 2023 | 17:45
Son Güncelleme:

İstihare nasıl yapılır?

İstihare yapmaya niyet edilir.

Öncelikle iki rekât namaz kılarsınız. İlk rekâtta Fatiha ve bir başka sure, ikinci rekâtta yine Fatiha ve farklı bir sure okunur.

İkinci rekâtın sonunda, "İstihare" duasını okursunuz. Bu dua, genellikle özel bir dua değil, kişinin kendi kelimeleriyle Allah'tan rehberlik ve yardım istediği bir duadır.

İstihare duası

''Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente al-lâmu'l-ğuyub. Allahumme in kunte ta'lemu en-ne hâza'l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta'lemu enne hâzâ'l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye'l-hayra haysu kâne summe ardınî bih.''

Anlamı:

Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!) (Buhârî, Teheccüd, 25; Da’avât: 48; Tirmizî, Salât, 237)

Duanın sonunda, kendinizi Allah'ın iradesine bırakarak o iş hakkında nasıl bir hissiyatınızın olduğunu dikkate alırsınız. Rüya görmeseniz bile, içsel bir yönlendirme, düşünce veya hissiyat şeklinde cevap alabilirsiniz.

İstihareye ne zaman yatılır?

Kişi ne zaman uyumak istiyorsa, abdest alarak istihare namazı kılmaya başlayabilir. Ardından kişi hemen yatağa girmeli ve uyumalıdır. Kıbleye yönelerek abdestli bir şekilde uyunur.

İstihare rüyası yorumlama

İstihareye yatıldıktan sonra rüyada beyaz, yeşil gibi renkler görülürse olumlu; siyah, gri gibi renkler görülürse olumsuza yorulması gerektiği belirtilir.