USD 32,58
EUR 35,01
ALTIN 2.463,03
BIST100 9.882
İHBAR hattı 0552 642 79 79

İşte Sakarya'nın en leziz 15 yemeği!

Sakarya çok kültürlü bir yapıya sahip olan, bu kültürlerin ve etnik yapının etkisine bağlı olarak mutfak kültürü de zenginleşmiştir. Yörede yaşayan Yörükler, Kafkaslar, Boşnaklar, Lazlar, Arnavutlar ve daha birçok göçmen kendi mutfak kültürlerini Sakarya mutfağına yansıtmıştır.

İşte Sakarya'nın en leziz 15 yemeği! - Sayfa 1

Pekmezli Ayva Dolması

16. yüzyıldan beri Osmanlı mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan ve saray mutfağında da yerini alan pekmezli ayva dolması, günümüzde Sakarya geleneksel mutfağının önemli lezzetleri arasında yerini almaktadır. Meyve ve etin bir araya geldiği nadir yemeklerden biri olan pekmezli ayva dolması, Sakarya’da gastronomi turizmi açısından da önemli bir yere sahiptir.

Meyve, et ve pirincin mükemmel birleşimi ile yapılan yemek hem farklılığıyla hem de lezzetiyle fark yaratıyor. Yemeğin lezzetinin sırrı ise pekmezde saklıdır. Büyük boy ayvalar ikiye bölünerek içi oyulur. Kuzu kıyma, pirinç, kuru soğan, ayva püresi ve baharatların kavrulmasıyla oluşan iç harcı ayvaların içine doldurulur. Son olarak pekmez ilave edilir ve fırına verilir. Sakarya sofralarında sıklıkla yerini alan yemeği mutlaka denemelisiniz.

İşte Sakarya'nın en leziz 15 yemeği! - Sayfa 2

Adapazarı Usulü Kuzu But

Sakarya’nın Adapazarı ilçesine özgü geleneksel lezzet, Sakarya mutfağının önemli lezzetleri arasında yerini alıyor. Genel olarak tandırda pişirilen ancak fırınlarda da pişirilebilen bu geleneksel yemek, Adapazarı’nda oldukça popüler olan ve özel sofralarda başköşede yerini alan bir lezzettir. Yapımı oldukça zor olan ve maharet gerektiren yemek, hem Adapazarı halkı hem de yöreye gelen misafirler tarafından sevilerek tüketilmektedir.

Özel günlerin olmazsa olmaz yemeği kuzu but, kemikleri sıyrılıp ayıklanmış kuzu but, domates salçası, tereyağı, un, kırmızıbiber, tavuk suyu ve tuz ile pişirilerek hazırlanmaktadır. Tandır yemeği olarak bilinen yemek evlerde fırında pişirilse de asıl lezzeti tandırda pişirilen kuzu buttan alabilirsiniz. Adapazarı’nda birçok restoranda bulabileceğiniz yemek mutlaka denemeniz gereken yemeklerin başında gelmektedir.

İşte Sakarya'nın en leziz 15 yemeği! - Sayfa 3

Islama Köfte

Sakarya’nın en meşhur lezzetlerinden biri olan Islama Köfte, Balkan mutfağından gelerek Sakarya mutfağında yerini almıştır. Türk mutfağında köftenin yeri herkes tarafından biliniyor. Ancak Islama Köfte hem lezzetiyle hem de yapılışıyla klasik köftelerden çok farklı. Köftenin özelliği yörede yetişen hayvanların etinden hazırlanmasıdır. Lezzetini de buradan aldığı düşünülür. Yanında sunulan kemik unlu ve toz biberli sosa bulandırılarak kızartılmış ekmek ise lezzetine lezzet katıyor.

Ülkemizin neredeyse her yöresinin meşhur bir köftesi olsa da Islama köfte diğer köftelerden ayrılıyor. Kömür ateşinde pişirilerek sunuma hazırlanan köfteler, yanında sunulanlarla damaklarda lezzet patlaması yaşatıyor. Sakarya’da gideceğiniz bütün lokantalarda ve restoranlarda bulabileceğiniz bu eşsiz lezzeti mutlaka denemelisiniz.

İşte Sakarya'nın en leziz 15 yemeği! - Sayfa 4

Hamsili Pilav

Karadeniz’e kıyısı olan Sakarya’da hamsinin yeri ayrıdır. Izgarası, fırını, kızartması, köftesi yapılan hamsinin sevilen türlerinden biri de pilavıdır. Aslen doğu Karadeniz mutfağına ait olan hamsili pilav, Sakarya’da yaşayan doğu Karadenizlilerin çoğunluğundan dolayı Sakarya mutfağında da yerini almıştır. Sadece Karadenizliler değil herkesin beğenerek tükettiği hamsili pilav, yapımı zaman ve maharet isteyen, lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan bir yemektir.

Yapımı maharet ve ustalık istese de Karadenizli kadınlar hamsi ve iç pilavla görsel şölen ortaya çıkarıyor. Soğan, pirinç, maydanoz, dereotu, kuş üzümü, tarçın, karabiber ve tuz ile hazırlanan iç harcı, kılçığı alınmış ve tepsiye dizilmiş hamsilerin arasına doldurulur. Üzeri tekrar hamsilerle kapatılır ve fırına verilir. Eğer hamsini anavatanı doğu Karadeniz’de yaşamıyorsanız, hamsili pilavı mutlaka Sakarya’da denemelisiniz.