İstavrit, Tezgahlarda Hamsinin Yerini Aldı: Kilosu 100 TL’den Satılıyor
Sakarya’da balık tezgahlarında fiyat dengesi değişti. Kilogramı 200 TL’ye kadar çıkan hamsi, yerini kilosu 100 TL’den satılan istavrite bıraktı. Uygun fiyatı, tazeliği ve lezzeti nedeniyle vatandaşların ilgisini çeken istavrit, balık pazarının en çok tercih edilen balıkları arasına girdi.

Balık Fiyatları Hava Şartlarına Göre Değişiyor
Sakarya’da balıkçılar, fiyatların hava şartları ve avlanma durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini belirtiyor. Özellikle fırtına ve lodos nedeniyle teknelerin açılamaması ve balıkların Gürcistan’a yönelmesi, hamsinin fiyatını artırdı.

Balıkçılar, hamsinin yaklaşık 25 gün önce 120 TL’den satıldığını ancak şu anda fiyatının 200 TL’ye kadar yükseldiğini söylüyor.

"Balık Fiyatı Borsa Gibidir"
Balık fiyatlarının dalgalı seyrettiğini belirten balık satıcısı Recai Çakır, şu ifadeleri kullandı:
“Hamsi şu anda 200 TL. Yaklaşık 20-25 gün önce 120-125 TL arasındaydı. Balık Gürcistan’a kaçtı diyorlar. Az çıktığı için fiyatı yükseldi. Hava şartları ve fırtına nedeniyle tekneler sefere çıkamıyor, bu yüzden az tutulduğu için balık pahalı oluyor. Sezonun bitmesine bir buçuk ay kaldı. Balık fiyatı borsa gibidir, bir gün 100 TL, ertesi gün 200 TL olabilir.”

Vatandaşlar Fiyatlardan Şikayetçi
Balık fiyatlarındaki artışın vatandaşı zorladığını söyleyen Aziz Yıldız, fiyatların yüksek olmasından yakındı:
"Balıklar şu anda çok pahalı. 250 TL’ye kadar çıkan balık var, herkes satın alamıyor. Bugün ben alabiliyorum ama başka vatandaşlar alamıyor. Fiyatlar her gün artıyor. Çinekop 500-750 TL, hamsinin kilosu ise 200-250 TL arasında değişiyor. Balık bu sene gerçekten çok pahalı."