İstanbul’da DEAŞ’ın “Çocuk Eylemcileri” Operasyonla Yakalandı
İstanbul’da polis, DEAŞ adına sansasyonel eylem hazırlığındaki 18 yaş altı iki şüpheliyi yakaladı. Türkmenistan uyruklu D.R. ev hapsine alınırken Türk kökenli A.Y.G. tutuklandı. Şüphelilerin dijital materyallerinde patlayıcı ve silah eğitimleri ile geçmiş terör eylemlerinden ilham alarak yeni saldırı planladıkları ortaya çıktı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube ekipleri DEAŞ adına sansasyonel eylem hazırlığındaki yaşları 18’den küçük iki çocuğu iki ayrı operasyonla yakaladı.
Türkmenistan uyruklu D.R. ve Türk kökenli A.Y.G.’nin geçmiş terör saldırılarından ilham alarak İstanbul’da yeni eylem planladıkları, şifreli yazışmalar ve dijital materyallerle tespit edildi.
Temmuz ayında gözaltına alınan D.R.’nin evinde yapılan dijital incelemelerde patlayıcı yapımına dair dokümanlar, dron kullanımına dair görseller ve saldırı taktikleri bulundu. Mahkeme D.R.’yi ev hapsine gönderdi.
A.Y.G. ise 9 Eylül’de Ataşehir’de düzenlenen operasyonla yakalandı. Şüphelinin dijital materyallerinde biat videoları, silahlı propaganda görselleri ve silah eğitimi belgeleri tespit edildi. Mahkeme A.Y.G.’yi tutuklayarak cezaevine gönderdi.
Güvenlik kaynakları iki şüphelinin DEAŞ tarafından “yalnız kurt” eylemcilere dönüştürüldüğünü ve çocuklara yönelik örgütsel yönlendirmenin arttığını belirtti. Operasyon İzmir’deki 16 yaşındaki E.B.’nin saldırısını hatırlatırken İstanbul’daki yakalamalar örgütün çocuk eylemcilere yöneldiğine işaret ediyor.