USD 32,46
EUR 34,76
ALTIN 2.438,81
BIST100 9.916
İHBAR hattı 0552 642 79 79

İstanbul'da 'D-8 ile Yeni Bir Dünya' temalı uluslararası zirve düzenlendi

Çırağan Palace Kempinski Mabeyn Salonu'nda, Necmettin Erbakan Vakfı'nın düzenlediği "D-8 ile Yeni Bir Dünya" temalı uluslararası zirve, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İstanbul'da 'D-8 ile Yeni Bir Dünya' temalı uluslararası zirve düzenlendi
18 Haziran 2021 | 11:59
Son Güncelleme:

Çırağan Palace Kempinski Mabeyn Salonu'nda, Necmettin Erbakan Vakfı'nın düzenlediği "D-8 ile Yeni Bir Dünya" temalı uluslararası zirve, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Zirveye, D-8 üye ülkelerinden davetliler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz katıldı.

Fatih Erbakan zirvede yaptığı konuşmada, bugün kuruluş yıl dönümünü idrak ettikleri D-8'lerin, yeni bir dünyanın resmi ve somut adımı olması hasebiyle çok büyük mana ifade ettiğini belirterek, içinde bulundukları dünyanın yerine yeni ve adil bir dünyanın kurulması için bundan 24 sene evvel Çırağan Sarayı'nda Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde atılan bu adımın bütün mazlumlar, ezilenler, 7 milyar insanlık için çok büyük manayı ifade ettiğini söyledi.

D-8 organizasyonunun kurulması

Fatih Erbakan, D-8'lerin kurulmasıyla ilk adımı atılan yeni dünya projesinin 3 kademede gerçekleşecek bir proje olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Birincisi D-8 organizasyonunun kurulması, bu yeni dünyanın, adil dünyanın çekirdeğinin teşekkül etmesi. İkincisi D-8'in 57 Müslüman ülkeyi adil bir dünyayı kurmak için kucaklaması ve D-60'ın kurulması ve aynı zamanda da bu D-8 çekirdeğinin 160 ezilen ülkeyi kucaklayıp adil bir dünyayı kurmak için onlarla ortak hareket etmeye başlaması ve 3. adımda da D-160'ların yani Müslüman olsun olmasın bütün hakkı gasbedilen ve ezilen ülkelerin, G-7'lerle bir yuvarlak masa etrafında oturması ve adil bir dünyanın prensipleri üzerinde anlaşmaya varması. Bu adımların atılması maksadıyla 1997 yılında merhum Erbakan Hocamızın öncülüğünde, Türkiye'nin öncülüğünde D-8 organizasyonu hayata geçirildi.

D-8'in hedeflediği yeni dünya, doğru hak anlayışı temeline dayanan bir dünya olacaktır. Bu dünyada güçlüler haklı olmayacak, haklılar güçlü olacaktır. Ezen ezilen olmayacaktır, herkese hakkını veren barışçı bir dünya hayata geçirilmiş olacaktır. Bu yeni dünyanın çekirdeği olan D-8'lerin armasında yer alan burada sahnedeki görselde de gördüğümüz 6 yıldız hem D-8'lerin hem de bu kurulacak olan yeni dünyanın 6 temel prensibini ifade etmektedir. Nedir o prensipler? Savaş değil barış, çatışma değil diyalog, çifte standart değil adalet, üstünlük taslama değil eşitlik, sömürü değil işbirliği, baskı ve tahakküm değil, hürriyet ve insan hakları. Bu 6 temel prensip hem D-8'lerin kuruluş prensipleridir hem de aynı zamanda D-8'lerle kurulacak olan yeni ve adil bir dünyanın temel prensipleridir. Bu bakımdan incelendiğinde D-8'ler 20. yüzyılın en önemli en tarihi olaylarından bir tanesidir."

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da İslam İşbirliği Teşkilatı'na mensup 57 ülkenin bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Dünya nüfusunun yüzde 23'ünü teşkil eden İslam ülkelerinin dünya ticaret hacminden aldığı pay yüzde 19. Yani nüfusumuzdan yüzde 4'lük daha bir eksik pay almışız. Demek ki daha çok emek vermemiz, daha çok gayret göstermemiz lazım. İslam ülkelerinin, 57 İslam ülkesinin birbiriyle yaptığı ticaret hacmi maalesef yüzde 11. Dünya ticaret hacminin yüzde 19'unu elde eden, dünya ticaret hacminin yüzde 19'una hükmeden İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri birbiriyle ancak yüzde 11'lik bir ticaret hacmine sahip olmuşlar."

Türkiye helal gıda sertifikasyonunun kuruluşuna önderlik etti

Dünyanın artık insanlar için küçüldüğünü ifade eden Elitaş, "Gittiğiniz bir ülkeden helal gıdayla ilgili zorlukları yaşamamak için yıllar öncesinden yine temeli atılmış, helal gıda sertifikasyonu dediğimiz SMIIC'in kuruluşuna Türkiye Cumhuriyeti önderlik etti. En son sözleşmesini de imzaladık. TBMM'den kuruluşuyla ilgili uluslararası sözleşme de hayata geçti ama maalesef hala bir araya gelip SMIIC ile ilgili, İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan bir kısım ülkelerin bu konuyla ilgili taahhütlerini yerine getirmediklerini üzülerek görüyoruz. İşte bu D-8'in 57 İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi içerisindeki önderlik rollerinden birisi de bu olması lazım." değerlendirmesinde bulundu.