İsrail Saldırılarının İzleri: Beyrut’un Güneyi Harabeye Döndü
İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde bulunan ve Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Dahiye bölgesine düzenlediği saldırılar, yüzlerce binayı yerle bir etti. İki ay süren saldırılar sonrası bölgede durum değerlendirme çalışmaları sürüyor.
İsrail Saldırıları Dahiye’yi Yıkıma Uğrattı
Lübnan basınında yer alan haberlere göre, İsrail ordusunun 27 Eylül ile 27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği saldırılar, Dahiye’de yüzlerce binanın yıkılmasına ve binlerce konutun ikamet edilemez hale gelmesine neden oldu. Hava saldırılarının ardından 100’den fazla bina çökme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Hizbullah Liderlerine Yönelik Hedefli Saldırılar
İsrail ordusunun bu süreçte düzenlediği saldırılar, Hizbullah’ın üst düzey komuta kademesini hedef aldı. Eski Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, halefi Haşim Safiyyuddin ve Rıdvan Gücü komutanlarından İbrahim Akil, bu saldırılarda hayatını kaybetti.
Ateşkes Anlaşması ve Bölgeye Etkileri
Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım’da yerel saatle 04.00’te yürürlüğe giren ateşkes anlaşması, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde işgal ettiği bölgelere Lübnan ordusunun 60 gün içinde aşamalı olarak konuşlanmasını öngörüyor. Ancak bölgede İsrail dronlarının sürekli uçuş yapmaya devam ettiği bildiriliyor.