USD 32,44
EUR 34,73
ALTIN 2.440,99
BIST100 9.931
İHBAR hattı 0552 642 79 79

İnsanlığa ait bilinen en eski ayak izi keşfedildi: 6 milyon yaşında

Bilim insanları, insanların atalarına ait eski ayak izlerini bulduklarını açıkladı. Yunanistan'ın Girit adasında keşfedilen yaklaşık 50 ayak izinin 6,05 milyon yaşında olduğu duyuruldu.

İnsanlığa ait bilinen en eski ayak izi keşfedildi: 6 milyon yaşında
14 Ekim 2021 | 14:54
Son Güncelleme:

2002 yılında, Yunanistan'ın Girit kentindeki Trachilos köyü yakınlarında yaklaşık 50 ayak izi bulundu. Araştırmacılar, izlerin muhtemelen Akdeniz kısa bir süre içinde kuruduğu için bir tür tortul kayada doğa tarafından korunduğunu söyledi.

Bununla birlikte, başlangıçta hangi türün insan benzeri izler bıraktığı belli değildi. Ancak izlerin ayak başparmağının modern insanlara oldukça benzediği ve tabanında maymunlarda bulunmayan bir topukları olduğu görüldü.

Ayak izlerinin homininlere ait olduğunu gösteren bulgular 2017 yılında yayınlandı. Ancak, bunların doğru bir şekilde tarihlendirilmesi için daha fazla analiz yapılması gerekiyordu.

BELİRSİZ

Şu anda, homininlerin evrimsel tarihi ve dağılma eğilimleri bilim dünyası tarafından hararetli bir şekilde tartışılıyor ve hominin soyunun ilk temsilcilerinin kökeni ve kimliği henüz cevaplanmamış bir soru.

Bazı bilim insanları homininlerin Afrika'dan geldiğini iddia ederken, bazı kanıtlar onların çıkış noktalarının Avrasya olduğuna işaret ediyor.

Scientific Reports adlı dergide yayımlanan yeni çalışma kapsamında araştırmacılar jeofizik ve mikropaleontolojik araçları kullandılar ve söz konusu ayak izlerini günümüzden 6,05 milyon yıl öncesine tarihlendirdiler.