USD 32,50
EUR 34,69
ALTIN 2.499,53
BIST100 9.693
İHBAR hattı 0552 642 79 79

İMECE 11 Nisan’da uzaydaki yörüngesine fırlatılacak

Yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk gözlem uydumuz İMECE'nin uzaya fırlatılacağı tarih belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımda "Yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydumuz İMECE, 11 Nisan’da uzaydaki yörüngesine fırlatılacak." dedi.

İMECE 11 Nisan’da uzaydaki yörüngesine fırlatılacak
09 Nisan 2023 | 17:00
Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli ve milli imkanlarla üretilen yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu İMECE'nin 11 Nisan'da uzaydaki yörüngesine fırlatılacağını açıkladı. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Başkan Erdoğan, "Yetişmiş insan kaynağımız, sağladığımız imkânlar ve geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde küresel uzay yarışında var olmayı sürdüreceğiz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Türkiye'nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak 'İmece' uydusunun uzay yolculuğunda geri sayım başladı. Dünyanın herhangi bir yerinden hiçbir kısıtlama olmaksızın yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü çekebilme özelliğine sahip 'İmece', 11 Nisan'da uzay taşımacılığı yapan Space X tarafından yörüngesine fırlatılacak. Uydu, Esenboğa Havalimanı'ndan fırlatmanın gerçekleştirileceği Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne gönderildi.

TÜRK MÜHENDİSLERİN İMZASI

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve metrealtı çözünürlükte görüntü çekme kabiliyetine sahip İMECE Uydusu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında uzay yolculuğuna çıkıyor. 2017 yılında başlayan İMECE projesi, 6 yılda gelecek nesil uydu platformlarına temel oluşturacak önemli kazanımlar elde etti. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında geliştirilen İMECE Uydusu, yörüngedeki testleri tamamlandıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.

BURUK SEVİNÇ

İMECE Uydusu, Kahramanmaraş merkezli art arda yaşanan depremler nedeniyle sessiz sedasız bir şekilde 21 Şubat 2023 tarihinde ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne uğurlandı. İMECE için Nurus firması tarafından ilk defa yerli ve milli imkanlarla temiz oda özelliği de taşıyan bir kabin de geliştirildi.

TÜRKİYE'NİN İLK MİLLİ METREALTI ELEKTRO-OPTİK UYDUSU

11 Nisan'da fırlatılacak İMECE'nin göreve başlamasıyla Türkiye, ilk kez metrealtı çözünürlüğe sahip, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış olacak. Ülkemizin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada Güneş'e eş zamanlı yörüngede görev yapacak. Coğrafi kısıt olmaksızın Dünya'nın her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek. Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı.

KRİTİK BİLEŞENLERİ TÜBİTAK UZAYDA GELİŞTİRİLDİ

Proje kapsamında Türkiye'de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlandı, geliştirildi ve üretildi. Böylece Türkiye, yabancı uydulardan görüntü tedarik eder konumdan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eden duruma geldi. Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldızizler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre ve manyetik tork çubuğu, İMECE Projesi kapsamında ilk defa yerli olarak üretildi. Türkiye, bu sayede sıfırdan bir uydunun aviyonik sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyetleri sahip bir ülke konumuna geldi.

KÜP UYDULAR DA VAR

Bu arada İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatılacak.