USD 34,78
EUR 36,78
ALTIN 2.942,91
BIST100 10.081

HIV ve AIDS ile Mücadelede Erken Tedavi ve Toplum Farkındalığı Önemi: Etiketlenme ve damgalanma” endişesi etkili oluyor!

Günümüzdeki etkili tedavi yöntemlerinin, HIV enfeksiyonunu düzenli tedavi ile kontrol altında tutabildiğini belirten Doç. Dr. Özge Ünlü, erken dönemde tedavinin önemine işaret etti. Tedavinin aksatılmaması ve sürecin iyi takip edilmesi gerektiğini belirten Ünlü, etiketlenme ve damgalanma endişesinin AIDS ve HIV yayılımında etkili olduğuna dikkat çekti.

30 Kasım 2024 | 12:18
Son Güncelleme:
HIV ve AIDS ile Mücadelede Erken Tedavi ve Toplum Farkındalığı Önemi: Etiketlenme ve damgalanma” endişesi etkili oluyor! - Sayfa 1

Dünya Sağlık Örgütü tarafından HIV/AIDS konusunda toplum farkındalığını artırmak amacıyla 1 Aralık günü 1988 yılından beri Dünya AIDS Günü olarak anılıyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, HIV virüsü ile AIDS belirtileri, tedavisi ve korunma yollarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

HIV ve AIDS ile Mücadelede Erken Tedavi ve Toplum Farkındalığı Önemi: Etiketlenme ve damgalanma” endişesi etkili oluyor! - Sayfa 2

HIV’in “İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü” anlamına geldiğini belirten Ünlü, “Bu virüs, bağışıklık hücrelerini hedef alır ve HIV enfeksiyonuna yol açar. HIV vücuda girdiği andan itibaren akyuvarların içerisinde çoğalır ve sayılarının azalmasına neden olur.

HIV ve AIDS ile Mücadelede Erken Tedavi ve Toplum Farkındalığı Önemi: Etiketlenme ve damgalanma” endişesi etkili oluyor! - Sayfa 3

Akyuvarlar vücudun uzun süreli bağışıklık mekanizmasının temelini oluşturur. HIV ile enfekte olan akyuvarların sayısının ve işlevinin azalması ve giderek yok olmasıyla bağışıklık sistemi bozulur” dedi.

HIV ve AIDS ile Mücadelede Erken Tedavi ve Toplum Farkındalığı Önemi: Etiketlenme ve damgalanma” endişesi etkili oluyor! - Sayfa 4

Dünyada yaklaşık 40 milyon kişi HIV’le yaşamını sürdürüyor
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) raporuna göre, epideminin başından bugüne dek 88,4 milyon kişinin enfekte olduğunu, 42,3 milyon kişinin ise AIDS nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Ünlü, “2023 yılı sonunda dünyada 39,9 milyon kişi HIV ile birlikte yaşamını sürdürmektedir.