USD 32,52
EUR 34,93
ALTIN 2.424,63
BIST100 9.722
İHBAR hattı 0552 642 79 79

HASTANELERİMİZ DEPREME DAYANIKLI AMA ZEMİNLERİ KÖTÜ!

Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası fay hattı etki alanı çevresindeki Sakarya'daki sağlık tesislerinin araştırmasını yaptı. Araştırmanın sonucunda hastanelerin zeminlerinin kötü olduğu ortaya çıktı. Ancak Sakarya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü, olası bir depremde Sakarya'daki en güvenilir yapıların hastaneler olduğunu söylemişti.

HASTANELERİMİZ DEPREME DAYANIKLI AMA ZEMİNLERİ KÖTÜ!
17 Mart 2023 | 10:59
Son Güncelleme:

Daha önce Türkiye genelindeki riskli okulların araştırma raporunu yayımlayan Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası bu kez de fay hattı etki alanı çevresindeki sağlık tesislerinin araştırmasını yaptı.

Raporun başında özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında ve sonrasında depremzedelere sağlık hizmeti sunması gereken tesislerin bir kısmının yıkılması veya ağır hasar görmesi nedeniyle yaralılara gerekli sağlık hizmet verilemediğini belirtilen raporda sağlık kuruluşlarının önemi anlatıldı.

RİSK BÖLGESİNDE YER ALAN SAĞLIK TESİSLERİ

Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası, Türkiye Diri Fay Haritası ve AFAD Başkanlığı tarafından yayınlanarak 2019’da yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritası ile 2019’dan önce yürürlükte bulunan mevzuat gereğince inşa edilen sağlık tesisi binasının mevcut lokasyonları da baz alarak Türkiye’nin deprem riski en yüksek alanlarında kalan sağlık tesisleri için analiz yaptığını belirtti.

DEPREM ESNASINDA YAŞANACAK RİSKLER

Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası da tüm sağlık tesislerinin deprem sırası ve sonrasında hizmet sunabilmesi gerektiği yaklaşımıyla karşılaşılabilecek riskler konusunda bir rapor yayınladı. 3 ayrı senaryo ihtimalini göz önüne alarak sağlık tesislerinin olası depremler esnasında karşılaşabileceği riskler konusunda bir çalışma yaptı.

SAKARYA ÜÇÜNCÜ SIRADA

JMO Türkiye'de, 616 hastanenin yıkıcı etkiye sahip deprem üretebilecek yerlerde bulunduğunu belirlerken 616 hastaneden 196'sı çok yüksek, 92 hastanenin ise çok daha yüksek risk altında olduğunu açıkladı.

0.6g ve üstü yer ivmesi değerleriyle yani en tehlikeli senaryoda sağlık tesislerin illere göre dağılımını gösterir grafikte 92 hastaneden 9'u Sakarya'da bulunuyor. Sakarya bünyesinde barındırdığı bu riskli dokuz tesisle beraber Türkiye'de en riskli sağlık tesisleri sıralamasında üçüncü sırada yerini aldı.

KARAPÜRÇEK O LİSTEDE!

Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası'nca hazırlanan raporda Türkiye genelinde en riskli sağlık kuruluşlarının listesi de yer aldı. Verilen listede Sakarya'dan da bir sağlık kuruluşu yer aldı. JMO'nun en riskli sağlık kuruluşları listesinde 6'ncı sırada bulunan Karapürçek Aile Sağlığı merkezinin bulunduğu zeminin inşa açısından bina yapılmaması gereken 0,7g yer ivmesine sahip bir zemin üzerinde inşa edildiği iddia edildi.

ÖĞÜTLÜ: SAKARYA'DA EN SAĞLAM BİNALAR HASTANELER

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü, daha önce yaptığı açıklamada Sakarya’da bulunan hastanelerin depreme karşı dayanıklı olduğunu ifade etmişti. Öğütlü, yeni yapılan hastanelerde deprem etkisini azaltan sismik izolatör kullanıldığını belirtmişti. Öğütlü, olası bir depremde Sakarya’daki en güvenilir yapıların hastaneler olduğunu ifade etmişti.