USD 32,44
EUR 34,86
ALTIN 2.430,03
BIST100 9.916
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Festival başlıyor! Sakarya'da sinema dolu 3 gün

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri, Büyükşehir Belediyesi ve SAÜ iş birliğiyle 9. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali 17-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Film gösterimlerinden söyleşilere, sergilerden atölyelere kadar 3 gün boyunca Sakarya’da gündem sinema olacak. Kurmaca ve belgesel kategorilerinde 93 ülke 1730 film arasından en iyi yapımlar ödülün sahibi olacak. Festivale başarılı yönetmen Derviş Zaim onur konuğu olarak katılacak.

Festival başlıyor! Sakarya'da sinema dolu 3 gün
13 Ekim 2023 | 12:51
Son Güncelleme:

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Sakarya Üniversitesi ortaklığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle organize edilen 9. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali 17-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Türkiye ile birlikte 93 ülkeden 1730 film, festivalin en iyi yapımı olmak için yarışacak. Festivale başarılı yönetmen Derviş Zaim onur konuğu olarak katılacak. Türk sinemasına yaptığı katkılardan dolayı başarılı yönetmen Derviş Zaim’e ‘Onur Ödülü’ takdim edilecek.

2 kategoride ilk 3 belirlenecek

SAÜ İletişim Fakültesi öğretim üyeleri tarafından oluşturulan ön jüri festivale katılan tüm filmleri izleyerek, kurmaca ve belgesel kategorilerinde 10 filmi finalist olarak belirledi. Finale kalan filmler yarışmanın ana jürisi tarafından izlenerek, ilk üç belirlenmiş olacak.

Jüri üyeleri

Yarışmanın Kurmaca ana jürisinde; G.O.R.A. ve AROG filmlerinin yönetmeni Ömer Faruk Sorak, Yönetmen Murat Pay, Akademisyen Prof. Dr. Aytekin Can, Tiyatrocu ve Dizi oyuncusu Osman Doğan ve Gönül Dağının sevilen karakteri Burak Haktanır yer aldı. Festivalin Belgesel kategorisi ana jürisi; İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aslan, Oyuncu Muhammed Emre Kaya, Senarist ve Yönetmen Selman Kılıçarslan’dan oluştu.

Onur Ödülü başarılı yönetmen Derviş Zaim’e verilecek

9. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali, 17 Ekim Salı günü saat SAÜ Turgut Özel Kültür ve Kongre Merkezi’nde 14.00’da gerçekleştirilecek açılış töreni ile resmen başlayacak. Ardından usta yönetmen Derviş Zaim, ‘Türk Sinemasında Bir Auteur: Derviş Zaim’ söyleşisiyle sinemaseverlerin sorularını yanıtlayacak. Aynı gün saat 17:30’da festivalin açılış filmi olan Flashbellek beyazperdeye yansıtılacak.

Sinemaya dair söyleşi ve sergiler

Festival kısa süre önce hayatını kaybeden Yeşilçam’ın en çok senaryo yazan senaristi Safa Önal anısına Koleksiyoner Vadullah Taş’ın özel seçkisiyle hazırlanan ‘Safa Önal Film Afişleri Sergisi’ ile devam edecek. SAÜ Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde 15.30’da açılacak sergi, festival boyunca ziyaret edilebilecek. 16.00’da ise moderatörlüğünü Doç. Dr. Serhat Yetimova’nın yapacağı ‘Atilla Tokatlı’nın 1960’lar Türk Sinema Tarih Yazımına Katkısı’ söyleşisine Doç. Dr. Tunç Yıldırım konuşmacı olarak yer alacak.

Yeşilçam’ın rekortmen senaristi Safa Önal anısına sergi

Festivalin ikinci günü (18 Ekim Çarşamba) Vadullah Taş ve Doç. Dr. Mesut Aytekin, ‘Yeşilçam’ın Rekortmen Senaristi: Safa Önal’ söyleşi gerçekleştirilecek. 14.00’da başlayacak söyleşinin ardından Dr. Şebnem Ceylan Apaydın’ın moderatörlüğünde oyuncular Osman Doğan, Burak Haktanır ve Muhammed Emre Kaya, ‘Televizyon ve Sinemada Oyunculuk’ söyleşinde yer alacak. Ayrıca sinema üzerine atölyeler de yine festivalde öğrencilerle buluşacak.

Festivalin son günü heyecan yükselecek

Sakarya Kısa Film Festivali’nin son günü büyük heyecana sahne olacak. Dr. Öğr. Üyesi Erdal Hoş’un yönetmenliğini yaptığı ‘Gol Atan Cepheye’ belgeselinin gösteriminin yapılacağı gün de ödül töreni ve kapanış programı ile festival sona erecek. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi’nde gerçekleştirilecek programlarda ödüller sahiplerinin olacak. 9. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivaline dair tüm ayrıntılara ise sakaryafilmfestivali.com adresinden ulaşılabilecek.

3 gün boyunca festival devam edecek

SAÜ Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde 17 Ekim Çarşamba günü 10.00’da kurmaca kategorisinde finalist olan filmlerin toplu gösterimi yapılacak. 18 Ekim Perşembe günü ise belgesel kategorisinde finalist olan filmlerin gösterimi aynı yer ve saatte gerçekleştirilecek. Film gösterimlerinden söyleşilere, sergilerden atölyelere kadar 3 gün boyunca Sakarya’da gündem sinema olacak.