USD 32,32
EUR 35,10
ALTIN 2.295,58
BIST100 9.037
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Fas'ın tarihi başarısının arkasındaki sır ortaya çıktı!

İspanya’yı eleyerek büyük sükse yapan Fas’ın inanılmaz başarısındaki en önemli etkenlerin başında güçlü alt yapısı geliyor. Takımda yedi oyuncunun dışındaki tüm isimler Avrupa’da doğdu ve oranın karakteristik özelliklerini taşıyor

Fas'ın tarihi başarısının arkasındaki sır ortaya çıktı!
08 Aralık 2022 | 15:49
Son Güncelleme:

Fas, Dünya Kupası’nda İspanya'yı eleyerek çeyrek finale kalarak tarihi bir başarı elde etti. Kuzey Afrika ekibinin bu inanılmaz ilerleyişindeki en önemli etkenlerin başında güçlü alt yapısı geliyor. Adeta Afrika futbolu ile Avrupa alt yapısının bir sentezini oluşturulmuş durumda.

Afrika ekipleri yaratıcı oyuncuları olan, ofansif oynamaya çalışan ancak takım savunması ve taktik disiplin açısından sıkıntı yaşayan takımlar olarak bu tip turnuvalarda zorlanırdı. Takım savunması ve taktik disipline bağlı kalarak kendi karakteristik özelliklerini daha rahat sergileyen ve sonuç alan Fas bunu yaparken Avrupa’da alt yapı eğitimini almış ve burada futbol hayatını sürdüren oyuncuların katkısı ile bunu başardı.

Takımda yedi oyuncu dışında kalan tüm isimler Avrupa’da doğdu. İspanya, Belçika, Fransa, Hollanda başta olmak üzere buralarda çok küçük yaşlarda futbol oynamaya başladılar. Takım savunması ve taktik disiplinin önemini öğrendiler. Paris Saint Germain, Chelsea, Bayern Münih, Sevilla gibi Avrupa’da kupa kazanan takımların yanı sıra Sampdoria, Fiorentina, West Ham, Standart Liege gibi takımlarda da top koşturan oyuncu profillerine sahipler. Örneğin Hakimi, İspanya doğumlu. Real Madrid altyapısı ile kariyerine başlayan futbolcu Dortmund ve Inter’in ardından son olarak PSG forması giyiyor.

Bayern Münih forması giyen Mazraoui Hollanda doğumlu. Futbola Ajax altyapısında başladı. Takımın oyun kurucusu Hakim Ziyech Hollanda doğumlu. Dronten ve ardından Heerenven altyapısı ile futbola başlayan Ziyech ardından Twente ve Ajax’ta forma giydi. Önemli bir bedelle İngiliz ekibi Chelsea’ya transfer oldu. Takımda Avrupa’da alt yapı eğitimi olmayan sadece yedi isim bulunuyor.

MİLLİ KAHRAMAN KALECİ BOUNOU

Fas Milli Takımı’nda kaleci Bounou, İspanya maçında penaltı atışlarında yaptığı 2 kurtarışla tarihe geçti. Fas’ın tarihi başarısında büyük pay sahibi oldu. İspanya’da Sevilla kulübünde oynayan 31 yaşındaki kaleci, ülkesinde adeta milli kahraman ilan edildi. İspanya maçı sonrası basın toplantısında da Faslı gazeteciler Bounou’ya soru sorarken gözyaşlarını tutamadı.

FAS'TA BAYRAM VAR

İspanya’yı penaltılarla eleyerek adını çeyrek finale yazdıran Fas’ta tarihi bir gün yaşandı. Başkent Rabat’ta insanlar sabaha kadar uyumadı ve unutulmaz başarılarını kutladı. İspanya-Fas maçını meydanlarda dev ekranlardan takip eden taraftarlar daha sonra zafer turları attı. Kutlamalarda Fas Kralı 6. Muhammed de vardı ve Fas halkı 6. Muhammed’in konvoyuna katıldı. Öte yandan sadece Fas’ta değil Avrupa’nın birçok ülkesinde de Faslı futbolseverler başarılarını kutladı. Hollanda, Belçika ve Fransa’da zafer turları atıldı.