USD 32,56
EUR 34,95
ALTIN 2.447,53
BIST100 9.717
İHBAR hattı 0552 642 79 79

EEG ve EMG nedir? Hangi durumlarda kimlere uygulanır?

Nöroloji Uzmanı Dr. Birsen Beyazıt; Özel Medar Hastanesi'nde nörolojik alanda sağlık durumunun tespit edilebilmesine yönelik olarak çok sık kullanılan EEG ve EMG tetkikleri hakkında bilgi verdi.

EEG ve EMG nedir? Hangi durumlarda kimlere uygulanır?
02 Haziran 2022 | 11:37
Son Güncelleme:

Nöroloji Uzmanı Dr. Birsen Beyazıt; Özel Medar Hastanesi'nde nörolojik alanda sağlık durumunun tespit edilebilmesine yönelik olarak çok sık kullanılan EEG ve EMG tetkikleri hakkında bilgi verdi.

EMG /ENMG (ELEKTRONÖROMİYOGRAFİ) Nedir?

Nöroloji Uzmanı, "EMG testi halk arasında bilinen ismi ile sinir ölçüm testi vücudumuzdaki kas, sinir ve sinir köklerinin elektriksel yöntemle kayıtlanması işlemidir" dedi.

EMG testi sinirleri ve kasları etkileyen hastalıklarda tanı koymak, hastalığın şiddetini belirlemek, hastalık sürecini izlemek ve tedavi yanıtı değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir diyen Nöroloji Uzmanı, "EMG incelemesinde hastaya çeşitli testler uygulanabilir ve en sık sinir iletim çalışmaları ve iğne elektromiyografisi uygulanmaktadır" dedi.

Nöroloji Uzmanı, "Sinir iletim çalışmaları cilt üzerine yapıştırılan uyarıcı elektrodlar ile sinirin belli noktalarına elektriksel uyarı verilerek sinyallerin kayıt altına alınması ile iğne EMG testinde ise iğne elektrod ile kas liflerinin kayıtlanması yapılır" dedi.

EMG Hangi Durumlarda Yapılır?

EMG çekiminin hangi durumlarda yapılmasına dair bilgilendirmede bulunan Nöroloji Uzmanı, "Sinir yaralanmaları (sinir kesileri, trafik kazaları vs.), sinir sıkışmaları (karpal tünel sendromu, kübital tünel sendromu vs.) boyun ve bel fıtıkları, diyabet ve böbrek hastalığı gibi sinir fonksiyonlarını bozabilen hastalıkların sinirler üzerindeki etkilerin araştırılmasında, kas ve omurilik hastalıkların teşhisinde kullanılır." dedi.

EEG (ELEKTROENSEFALOGRAM) Nedir?

Beyin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir diyen Nöroloji Uzmanı, "EEG beyindeki elektriksel faaliyetlerin küçük elektrotlar yardımı ile bilgisayara aktarılması işlemidir. EEG işlemi uyku ve uyanık halde iken yapılabilir. çekim sırasında hastaya elektrik gibi bir uyarı verilmemektedir. çekim hasta hareketsiz, gözleri kapalı halde ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilir" dedi.

EEG Hangi Durumlarda Gereklidir?

EEG beyindeki elektriksel faaliyetlerin incelenmediği durumlarda gerçekleştirilir. Özellikle epilepsi beynin normal elektriksel faaliyetinin bozulmuş olduğu bir hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı, epilepsi (sara hastalığı), bilinç bozukluklarında, unutkanlık ile giden hastalıklarda, beyin enfeksiyonları ve tümörlerinde , baş ağrısı ve bayılma ile giden hastalıkların değerlendirilmesinde EEG çekilmesine gereksinim duyulduğunu dile getirdi.