USD 32,37
EUR 34,94
ALTIN 2.325,48
BIST100 9.121
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Dünyada ikinci, Türkiye’de ise tek

Dünyada ikinci, Türkiye’de ise tek parça halindeki en büyük longoz olma özelliği taşıyan saklı cennet Acarlar Longozu, yenilenen yüzüyle uzun bir süreden sonra ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Dünyada ikinci, Türkiye’de ise tek - Sayfa 1

24 kilometrelik alanda 200 çeşitten fazla göçmen kuşa ve 2 bin 300 civarında bitki türüne de ev sahipliği yapan Acarlar Longozu, son yıllarda sadece Sakarya'nın değil, Türkiye'nin gezilip görülmesi gereken turistik noktalarından biri haline geldi. Nilüfer ve göl laleleri, endemik bitki örtüsü, başta dişbudak olmak üzere diğer ağaç türleri, kuş ve balık çeşitleri, hepsinden önemlisi adeta cennetten bir köşe görünümüyle kendine hayran bırakan longoz, yılın her döneminde farklı bir güzelliğe bürünüyor.

 

Dünyada ikinci, Türkiye’de ise tek - Sayfa 2

DOĞA HARİKASI

Yeşilin her tonunun buluştuğu, hem doğa harikası hem önemli bir oksijen kaynağı olan ve dünyanın en büyük su basar ormanlarından biri olan Acarlar Longozu, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol sonrasında Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmeye başlanıldı. Özelikle sakin ve sessiz bir ortamda tatillerini geçirmek isteyenlere ev sahipliği yapan longoz, ‘Acarlar Longozu Sulak Alanı Ekoturizm Geliştirme Projesi’ çerçevesinde yapım ve bakım işlemleri sebebiyle belli bir süre ziyaretçilere kapısını kapattı.

Dünyada ikinci, Türkiye’de ise tek - Sayfa 3

Proje çerçevesinde 12 milyon liraya mal olacak çalışmalar devam ederken 7 Şubat 2019 tarihinde 'Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan' olarak ilan edildi. Mevcut potansiyelin ekolojik açıdan değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projede çalışmalarda sona gelindi. 2021 yılında inşaat faaliyetlerine başlanılan Acarlar Gölü Longoz Ormanı Ekoturizm Projesinde; giriş kontrol birimi, kafeterya-sergi-tabiat eğitim birimi, ziyaretçi merkezi, satış birimi, kayık iskelesi, platform ve çevre düzenleme, seyir-gözlem kulesi yapılırken 600 metre olan yürüyüş yolu 2 kilometreye uzatıldı.

Dünyada ikinci, Türkiye’de ise tek - Sayfa 4

TRAFİKTEN UZAK 

Ankara’dan akraba ziyaretine gelen ve internet üzerinde gördüğü longozu ziyaret eden Tuğba Gökşen, “Çok beğendik burayı, ailemle gezmek güzeldi. Tabiat çok güzel. Biz Ankara’da yaşıyoruz ve oradan geldik. Eşimin kardeşi Adapazarı’nda yaşıyor. İnternetten gezilecek yerleri araştırırken burayı gördük. Karasu’ya gelmişken de uğramak istedik. İnternette fotoğrafları zaten güzeldi. İnternet üzerinde gördüklerimizi şimdi gerçek olarak görüyoruz. Nilüferler, su, yeşillik olsun bu yürüme yolu güzeldi. Trafiğin, araçların gürültüsü yok. Buranın trafikten uzak olması çok güzel. Tekrardan buraya gelmek isterim. Doğa ile iç içe bir yer, doğasever herkes gelip burayı görebilir” dedi.