USD 32,32
EUR 35,13
ALTIN 2.298,59
BIST100 9.054
İHBAR hattı 0552 642 79 79

DÜNYA ANTİBİYOTİK FARKINDALIĞI GÜNÜ

Günümüzde gereksiz antibiyotik kullanımı ile artan antibiyotik direnci, dünya genelinde geleceğimiz için tehdit oluşturmaya devam etmekte. Dünya Sağlık Örgütü bu konuya dikkat çekmek için 18 Kasım’ı ve bugüne denk gelen haftayı Antibiyotik Farkındalık Günü ve Haftası olarak kabul etti.

DÜNYA ANTİBİYOTİK FARKINDALIĞI GÜNÜ
18 Kasım 2022 | 13:45
Son Güncelleme:

HABERFOKUS / MELEK ÇAY

Antibiyotiklerin toplumda gereksiz kullanımının kısıtlanması, uygun zamanda ve uygun *endikasyonda kullanılmasının yaygınlaştırılması gerekli. Bu durum özellikle yoğun bakım bilim alanı için önemli bir konu. Kritik hastalarda *enfeksiyon durumlarında özellikle de *sepsis tablosunda antibiyotiklerin doğru kullanımı hayati önem arz ediyor. Yoğun bakım hastalarında bir yandan uygun antibiyotik başlanması gerekirken, diğer yandan dirençli mikroorganizmalar nedeni ile gelişen enfeksiyonlarla mücadele edilmesi söz konusu.

Türk Yoğun Bakım Uzmanlar Derneği (TÜYUD), antibiyotik direncine yönelik yoğun bakım önerilerini; “enfeksiyon şüphesi olan tüm hastalarda mümkün olan en erken sürede, uygun *mikrobiyal tanısal tetkikler yapıldıktan sonra erken ve uygun antibiyotik tedavisinin başlanmasıdır. Yoğun bakımlarda *mortalitenin önemli sebeplerinden olan *sepsiste ilk 1 saat içerisinde uygun antibiyoterapinin başlanması gereklidir. Kültür sonuçlarına göre gereğinde antimikrobiyal tedavini yeniden gözden geçirilmelidir. Antibiyotik tedavisi içeriği ve süresi titiz bir şekilde *multidisipliner yaklaşımla yönetilmelidir. Enfeksiyonlarla mücadele ve akılcı antibiyotik kullanımında multidisipliner yaklaşımın en önemli paydaşlarından biri yoğun bakım alanıdır.”. Şeklinde aktardı.