USD 32,38
EUR 35,06
ALTIN 2.326,36
BIST100 9.113
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Doğu Bitkisi Olarak da İsimlendirilen Kakule Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilmelidir?

Kakule bitkisi keskin kokusu ve tadı ile kendini diğer bitkilerden hemen ayırmaktadır. Hindistan, Güneydoğu Asya'nın sıcak yerlerinde ve Batı ve Güney Hindistan'da yetişen bu bitki doğu bitkisi olarak da isimlendirilmektedir. Vanilya ve safran bitkisi ile yetişen kakule, değerli bitkiler arasında yer almaktadır. Özellikle salgın hastalıklara karşı mücadele de kullanılmaktadır.

Doğu Bitkisi Olarak da İsimlendirilen Kakule Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilmelidir?
24 Eylül 2022 | 15:23
Son Güncelleme:

Kakule Nedir?

Kakule, Zencefilgiller familyasına ait elettaria ve amomum türlerine denmektedir. Ülkemizde yetişmeyen bu bitki türü dört ya da beş metre uzunluğuna sahiptir. Yeşil yaprakları olan yabani bitki türü Güneydoğu Asya’nın sıcak yerlerinde, Batı ve Güney Hindistan'da yetişmektedir.

Kakule bitkisi küçük, kirli beyaz ve sarımsı yeşil renktedir. İçerisinde kızıl kahve tonlarında tohum bulunan kakule meyvesinin içerisindeki tohumlar keskin ve baskın bir aromaya sahiptir.

Kakule Nasıl Kullanılır?

Farklı yöntemlerde kullanılabilen kakule bitkisi toz halinde ya da bitki şeklinde tüketilebilir. Yemeklerdeki lezzeti artırmak amacı ile baharat olarak da kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kahve ve çay olarak da tüketilmektedir.

Kakule Çayı ve Kakule Kahvesi Nasıl Hazırlanır?

Kakule Çayı
Malzemeler

Kaynar su
Kakule
Hazırlanışı

Dünya genelinde yaygın olarak tüketilen kakule çayını hazırlamak için ilk olarak 2 su bardağı suyu kaynatın. Su kaynadıktan 1 ya da 2 dakika sonra kakule bitkisini suya atın. Kakule bitkisini ekledikten 10 dakika boyunca demlenmesini bekleyiniz. Demlendikten sonra 1 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Kakule Kahvesi
Malzemeler

3 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
1 tatlı kaşığı kakule tozu ya da 5 adet kakule bitkisi

Hazırlanışı

Türk kahvesini ve kakule bitkisini 5 dakika boyunca kaynatın. Ardından 15 dakika dinlendirin ve tekrar ocağa alıp kaynatın. Kahve köpürüp, kaynamaya başladığında ocaktan alarak servis yapabilirsiniz. Dilerseniz içerisine gül suyu da ekleyebilirsiniz.

Kakulenin Faydaları Nelerdir?

Kakule bitkisi uzmanlar tarafından pek çok faydası ile anılmaktadır. İşte bu faydaları sizler için derledik.

Mide asidi miktarını azaltabilir.
Bulantı ve kusmaların önüne geçebilir.
Sindirimi kolaylaştırabilir.
Regl döneminde oluşan ağrı ve kramplarını kakule çayı ile minimuma indirebilirsiniz.
Yüksek tansiyonun önüne geçebilir.
Kanda bulunan şekerin oranını dengeler.
Rahatlatıcıdır.
Uyku düzenini iyi bir seviyeye ulaştırabilir.
A vitamini bakımından güçlüdür.
Hafızayı güçlendirebilmektedir.
İdrar söktürücüdür.

Kakulenin Zararları Nelerdir?

Çok önemli bir yan etkisi bulunmayan kakule bitkisinin tüketilmeden önce uzmanlara danışılması gerekmektedir. Ağır ve alerjik bir rahatsızlığınız varsa bir uzmana danışmadan kullanmayınız.

Her gün düzenli olarak kakule kullanımının yan etkileri şu şekildedir:

İshal
Kabızlık

Kakule Nerede Bulunur?

Sıcak iklimi seven kakule Güneydoğu Asya, Batı ve Güney Hindistan'da yetişmektedir. Yabani bir bitki olan kakule, bataklık ormanlarda yetişmektedir.