USD 32,59
EUR 34,79
ALTIN 2.407,74
BIST100 9.645
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Doğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri neler?

Doğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçilik faaliyetlerinin büyük bir bölümü hayvancılıktan oluşur. Peki, bu bölgede yetişen tarım ürünleri nelerdir? İşte yanıtı…

Doğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri neler?
18 Ekim 2021 | 13:00
Son Güncelleme:

Coğrafi şekillerin ve iklimin etkisiyle tarıma elverişli olan alanlar bölge yüz ölçümünün yaklaşık olarak %10’luk kısmı içerisinde yer alır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde genel olarak tahıl ekimi yapılır.

Baklagiller başta olmak üzere; şeker pancarı, pamuk, lahana, patates, kayısı ve az miktarda da tütün yetiştirilmektedir.

Doğu Anadolu Bölgesi, engebeli arazilerden ve yüksekliği fazla olan yer şekillerinden oluştuğu için tarımsal faaliyetlere elverişli değildir. Yer şekilleri ve ikliminden dolayı tarımsal faaliyetler yalnızca bölgenin çöküntü ovalarında gelişmiştir. Elbistan, Van, Elazığ, Muş ve Malatya ovalarında tarımsal faaliyetler yoğundur. Ekili alanların çoğunluğu buğday ve arpa yetiştirilmesi için ayrılmıştır.

Arpa, buğdaya göre daha düşük derecelerde sıcaklığa ihtiyaç duyduğundan daha çok tercih edilmektedir. Yükseltinin fazla olduğu yerlerde arpa ekimi sıklıkla tercih edilmektedir. Erzurum-Kars bölümünün yüksek bölgelerinde arpa ekimi yaygın şekilde yapılır. Buğday-çavdar karışımı ekimler bölgede geniş yer tutar. Buğday ve çavdar ekimi geniş bölgelere yapıldığı için tarım teknolojilerinden yararlanılır. Engebeli araziler makine kullanımına uygun olmadığı için tarımda makineleşme Doğu Anadolu Bölgesi’nin geneli için uygun değildir.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yükselti fazlalığı sebebiyle ekili-dikim alanlarının oranı düşüktür. Ekili alanların hepsi çukur ovaların bulunduğu bölgelere ve çevresine yayılmıştır. Yaylalarda ve vadi tabanlarında ekim oldukça yaygındır. Malatya ve Bitlis illerinde tütün yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şeker fabrikalarının kurulmasıyla birlikte; Elazığ, Erzincan, Malatya, Kars yörelerinde pancar ekimine başlanmıştır. Bölgenin yüksek kesimlerinde kış sebzeleri yetiştiriciliği ön plandadır. Lahana, pancar, patates gibi kış sebzeleri yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Referans: Koyisleri.com