USD 32,58
EUR 35,01
ALTIN 2.432,33
BIST100 9.774
İHBAR hattı 0552 642 79 79

DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

Düzce Merkezde bugün saat 04.08’de gerçekleşen 5.9 büyüklüğünde ki deprem Sakarya, Bolu, Eskişehir, İstanbul, Ankara gibi yakın pek çok ilde de hissedildi. Sabaha karşı meydana gelen deprem halkı korkudan sokağa döktü. Düzce depremiyle birlikte yeniden insanların aklında deprem anında ne yapılması gerekiyor? Soruları yer etmeye başladı.

DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
23 Kasım 2022 | 16:07
Son Güncelleme:

HABERFOKUS / MELEK ÇAY

İŞTE DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyunuz. Sarsıntı geçene kadar bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü çök, baş ve enseyi koruyacak şekilde kapan, düşmemek için sabit bir yerden tutunup hayat üçgeni oluşturun. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.

HAYAT ÜÇGENİ NEDİR?

Hayat üçgeni, deprem anında uygulanabildiği durumda enkaz altından sağ çıkmamızı sağlayacak en önemli deprem önlemlerinden biridir. Evlerimizin içinde hayatta kalacağımız kadar büyüklükteki boşluklara hayat üçgeni denir.

HAYAT ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?

Hayat üçgeni oluşturmak için, en yakınınızdaki sağlam bir eşyanın yanına cenin şeklinde, eliniz başınızın üzerinde çömelirseniz, üzerinize devrilebilecek cisimler çatı görevi görür. Bu sayede oluşan üçgen şeklindeki boşlukta hayatta kalabilirsiniz.

ÇÖK KAPAN TUTUN

Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN
Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.

Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında ve ya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.