USD 32,38
EUR 34,98
ALTIN 2.325,68
BIST100 9.072
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu yüzyıl Türkiye yüzyılı olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon canlı yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Türkiye'nin büyüme rakamlarını yorumlayan Erdoğan, "Ben net söyleyeyim, inşallah bu yüzyıl adını koyuyorum, Türkiye yüzyılı olacak.'' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu yüzyıl Türkiye yüzyılı olacak
28 Eylül 2022 | 22:34
Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK- Kanal D ortak yayınında, gazeteciler Ahmet Hakan, Hande Fırat, Abdulkadir Selvi ve Zafer Şahin'in sorularını yanıtlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"(Mersin'deki polisevine terör saldırısı) Şehit polisimiz Sedat Gezer'e Allah'tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun inşallah. Güvenlik güçlerimiz kahramanca mücadele verdi.

"CHP BİR MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR"
Terör örgütü ve siyasi uzantısı malum parti yerine devletin söylediğine kulak verselerdi böyle ibretlik duruma düşmezlerdi. O adı geçenlerin terörist olduğunu biz başından beri söyledik. Ama bunlarda yüz yok. Yargı bunları terörist oldukları için tutukluyor. Hala CHP bu raporu resmi internet sitelerinde gezdiriyorlar. CHP devletin dediğine kulak vermeliydi. CHP bir milli güvenlik sorunudur.

YUNANİSTAN VE ABD'YE TEPKİ
(Ege Denizi'nde Yunanistan'ın provokasyonları) Bu adaları silahlardan arındırmaları şart. ABD'nin Güney Kıbrıs'a silah ambargosunun da kaldırmasının zaman açısından bir izahı yok. ABD adada silahlanma yarışına yol açacaktır. Biz Kuzey Kıbrıs'ta ne gerekiyorsa onu yaparız.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI
Birleşmiş Milletler'de görüştüğüm devlet başkanları, başbakanlar istisnasız “Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuğunuz her türlü takdirin üstündedir” ifadesini söyledi. En önemlisi de 200 esirin takası.

Zelenskiy ve Putin ile bu konuları görüşerek esirlerin takasını başarıyla gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreci iyi yönetmemiz lazım. Barış için umutsuz değilim. Rusya'nın referandumu sıkıntı getiriyor. Zelenskiy bizden 4 bölge için destek istedi, Putin'i ikna etmemizi istedi. Yarın Sayın Putin'le bu konuları etraflıca ele almayı düşünüyorum.

"PUTİN KAFASINA BİR ŞEYİ KOYDUYSA YAPAR"
Bir nükleer savaşa gitmenin bedeli, faturası bir felaket. Bunu bırak konuşmayı, düşünmemek gerekiyor. Bunları zaten hiç gündeme getirmeden diplomasi yoluyla çözmek işin en isabetli adımı olacaktır. Ukrayna'nın işgal altındaki bazı bölgelerindeki referandum kararı daha endişe verici. Diplomasi çabalarını zora sokuyor. Burada bir ilhak olabilir. Tanıdığım Sayın Putin kafasına bir şeyi koyduysa yapar.

ABD İLE F-16 MESELESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Bize verdikleri söz başta Biden, demokratlar olarak kendi düşüncesinin F-16'ları ve diğer bütün parçaları vermekten yana olduğunu bizi söyledi. Bu arada yine Savunma Bakanım, muhattabıyla görüşmesinde aynı cevapları alıyor. Bu seyahatte Cumhuriyetçilerden Lindsey Graham ve diğer senatörle ayrı görüşmelerim oldu. Bana olumlu cevaplar verdiler. 'NATO'daki en önemli müttefiğimizi yalnız bırakamayız, elimizden gelen çabayı göstereceğiz' dediler. 'Türkiye'ye karşı hasmane tutumun doğru olmayacağını, bu sorunu çözmemiz gerekir' dediler. Biz de şu anda sayın Biden'ın bize vermiş olduğu sözden netice bekliyoruz. Beraberdik. Onlar kaldılar, şu anda dönmüş olmaları lazım. Onlar da Senato ve bazı demokratlarla görüşmeler yaptılar. NATO'nun da menfaatine olan böyle bir girişimde NATO da bizi yalnız bırakmayacaktır ve girişimde bulunacaktır.

SURİYE'YE YENİ HAREKAT YAPILACAK MI?
Milli güvenliğimizi tehdit eden yere harekatı her zaman yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz. ABD ve Rusya’nın vardığımız mutabakata mutlaka uyması gerekiyor."

SOSYAL KONUT PROJESİ
(Kılıçdaroğlu'na) Gençlerimizin TOKİ'ye başvuru sayısı 1 milyon 750 bin. Bak gençler bile bu işi senden iyi kavramış vaziyette. Arsa sayısını 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kadar talebi öngörmüyorduk. Arsaların altyapısını yaparak verelim diyoruz.

ENFLASYONLA MÜCADELE MESAJI
Faiz oranını yüzde 12'ye indirdik. Tüm yatırımcılara çağrımı tekrardan yapıyorum. Faiz daha da aşağı inecek bu da enflasyonu baskılayarak indirecek. Düşük faizle krediyi bankalardan al, ülkenin büyümesine katkı sağla. 2022 yılında büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyorum. Tabii bu bir ortalama rakamdır, daha iyisi olacak ama daha kötüsü olmayacak.

2023'TE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
Son asgari ücret rakamını aralıkta yapacağız. Arkadaşlarımızla bu konuda görüşmeler yapacağız. Yeni bir adımı yıl sonu itibariyle atacağız. 2023'e güçlü bir şekilde gireceğiz. Rakam konusunda endişe etmeyin.

EYT'DE SON DURUM
Son aşamasına geldi çalışma. Bize sunulan çalışmada da değerlendirme yapacağız."

"BU YÜZYIL TÜRKİYE YÜZYILI OLACAK"

Çiftçilerimize elektrik faturalarını hasat sonrasında ödeme imkanı getirdik. Ürününü satacak, gelir elde ettikten sonra faturasını ödeyecek. Önceki dönemlerine ait borçları için 5 yıla kadar vade ile faiz işletilmeden geri ödeme imkanı sağladığımızı müjdeledik. Alım fiyatlarında artış yaptık. 2002 yılında sosyal amaçlı harcamalara bütçeden ayrılan kaynak 1,6 milyar lira iken, 2022 yılında bu rakam 146 milyar liraya ulaştı.

Ben net söyleyeyim, inşallah bu yüzyıl adını koyuyorum, Türkiye yüzyılı olacak. Dünyada şartlar ne getiriyor ne götürüyor, Avrupa'da, ABD'de durum nedir görüyorsunuz. Türkiye bu sıkıntıları yaşamadı, yaşamıyor. Kuvvetli sanayinin yanısıra turizm sektörü de etkili oldu. 2022 yılı küresel büyüme tahminleri dünyada hep aşağı doğru güncelleniyor. Ama buna rağmen Türkiye ekonomi modelimiz büyümenin devamını ispat ediyor. Bu kapsamda büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz 2022'de. Daha iyisi olacak.

"YIL SONUNA KADAR FAİZİ TEK HANELİ RAKAMA İNDİRMELİYİZ"
Temennim odur ki bundan sonraki toplantıda (Merkez Bankası) bunu biraz daha indirmek suretiyle yıl sonuna kadar faizi tek haneli rakama indirmeliyiz. Merkez Bankasının gücünü kaybetmesini bekleyenler, kusura bakmasınlar onlar avucunu yalamaya devam edecek.

YERLİ OTOMOBİL TOGG NE ZAMAN YOLLARDA OLACAK?
Hedefimiz 29 Ekim'e TOGG'u yetiştirmek. Çok huzurlu ve rahat bir araç. Ürkütücü bir fiyat olmayacak. Arabanın potansiyeli süper."

BORSA İLE İLGİLİ İDDİALAR

Borsa'ya girenin çok kazanını olduğu gibi kaybedeni de oluyor. Bizim borsamız kazandıran bir borsa. Hazine ve Maliye Bakanımız hazırlıklarını tamamlıyor. Konu en ince ayrıntısına kadar incelenecek ve bunu da kamuoyu ile paylaşacağız.

"SAĞLIKTA DÜNYA İLE YARIŞIR DURUMA GELDİK"

Bugün Ankara'nın ikinci büyük hastanesi Etlik Şehir Hastanesinin açılışını yaptık. 4 bin 50 odası ve yatağı var. Şu anda doktor kadrolarını yerleştirdik. Burada en üst düzeyde, en ileri tomografi, MR, ultsanografi, kemoterapi, radyoterapi bunlar da aynı şekilde monte edildi, yerlerini aldılar. Onkoloji servisiyle müstesna bir hastane oldu. Yüklenici firmaya çevredeki yeşili söyledim, halledeceğiz sözünü aldım. İstanbul'da da şehir hastanelerimiz gayet iyi konumda. Belki ilave duruma göre bir şehir hastanesi daha yapma durumumuz olabilir. Şu anda modern dünya ile sağlık turizmi ve sağlıkta yarışır duruma geldik. Siyasetin içerisinde gençlik kollarından başlayarak geldim. Hep genç kaldım. Şu anda gündüz toplu açılışımı yapıyorsam ondan sonra gençlerle biraraya gelerek sorulu cevaplı program yapıyoruz.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

(Muhalefet) Erken seçim olmayacağına inandılar. Şu anda seçim beyannamemiz üzerinde çalışmalar devam ediyor. Demokrasiyi tüm insanımızın rahatlıkla yaşayabileceği konuma yükseltmeyi, hak ve özgürlüklerle beraber, bunu nasıl işleyeceğiz anlattık. Bunlar üzerinde çalışmalarımızı kurduğumuz ekiplerle hepsi ayrı ayrı çalışıyorlar.

Futbol takımlarında bile transfer mevsiminde bile A'dan Z'ye değişmez. Nerede aksama varsa bakılır. Mevcut omurgayı korursun, takviyeleri alırsın. AK Parti'nin içerisinde nerelerde aksama varsa, aksamaların olduğu bölümleri inşallah tabii ki değişikliğe tabi tutarak, iller bazında olur, yönetimdeki yapı içerisinde olur. Bu değişiklikleri yaparak, çok daha güçlü kadroyla inşallah yeni seçime hazırlanmak gerekir. Cumhur İttifakı olarak ayrıca durumumuz söz konusu. Dayanışma içerisinde bu işi başaracağız.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK MI?

Seçime 8 ay kaldı. Kabine değişikliği yapmak işletmecilik, yöneticilik açısından da sağlıklı bir şey olmasa gerek. Futbola denk geliyor. Baktın adam sakatlandı ne yapacaksın? Fevkalade bir durum olursa böyle bir adım atılabilir. Kimliğimizden, değerlerimizden ödün vermeden değişime açık partiyiz. Kabineyi bayrak değişimi olarak ifade ettik.

"DAVAYA KIRGINLIK, KÜSKÜNLÜK OLMAZ"

Benim helalleşme noktasında sıkıntı varsa her an her zaman helalleşmeye açığım. Ama küskün vesaire olan arkadaşlarımızı kapımızı açmak suretiyle partimizin kadroları içerisinde değerlendiriyoruz. AK Pati milletin kurduğu partidir, AK Parti dava partisidir. Dava içerisinde şahıslara kırgınlık, küskünlük olabilir; ancak davaya kırgınlık, küskünlük olmaz.

"6'LI MASA" YORUMU

O onların kendi içinde sorunu. O masadan ne çıkar, ne çıkmaz, bizi pek ilgilendirmiyor. Millete hizmet yolunda ne yaparız, bunun çalışmasını yaparız. Özel olarak niye takip edeyim. Diri bir kafayı niye yorayım? Bunlar sadece bizi yorar, başka bir işe yaramaz. Şu anda kim, ne dedi, ne diyor, hiç ilgilendirmiyor. Arkadaşlarımızla ittifak halindeyiz, işimize bakacağız, şu anda siyaset belgemizi en güzel şekilde hazırlayıp, inşallah gayet güzel programla milletimizin karşısına çıkacağız.

"EN RAHAT OYU BENİM MİLLETİM TAYYİP ERDOĞAN'A VERECEKTİR"

Biz onların adayının kim olup, olmayacağıyla inanın zerre kadar ilgilenmiyoruz. Şu anda en ideal şekilde bu seçime nasıl hazırlanırız, onun gayreti içerisindeyiz. Şu an itibariyle kurduğumuz ekipler bunun çalışmalarını yapıyor. Bir önceki seçimde bizim bu noktadaki siyaset belgemiz neydi, şimdiki siyaset belgemiz ne olacak? Arkadaşlarımız çalışmayı yapacak, sonra kendileriyle oturup konuşacağız. Tayyip Erdoğan'ı ülkem, milletim tanıyor. Kolay değil 20 yıl Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı daha önce belediye başkanlığı yapmış insan olarak milletimin tanımadığı, bilmediği insan değilim. Benim milletim en rahat oyunu Tayyip Erdoğan'a verir. Niye? Tanıyor, eserleriyle ne yaptığı ortada. Diğerlerinin bir eseri var mı? Tayyip Erdoğan milletine yabancı isim değil. En rahat oyu benim milletim Tayyip Erdoğan'a verecektir.