USD 32,56
EUR 34,97
ALTIN 2.457,33
BIST100 9.881
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Çocuklarda Kış Aylarında infülenza

Özel Medar Hastanesi Sakarya Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Alaca solunum yolu hastalığı olan infülenza ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Çocuklarda Kış Aylarında infülenza
23 Kasım 2022 | 10:24
Son Güncelleme:

KIŞ AYLARINDA GÖRÜLÜYOR

İnfluenza virüslerinin periyodik global pandemilere yol açabilen, çocuklarda solunum yolu hastalıklarına neden olan virüsler olduğunu ifade eden Özel Medar Hastanesi Sakarya Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Alaca, “A, B ve C olarak 3 türü mevcut olup en sık A ve B serotipleri pandemilere neden olmaktadır. Taşıdıkları yüzey proteinine göre ayrıca H ve N (ör: H1N1) harfleri ile sınıflandırılırlar. Sıklıkla kış aylarında epidemi- pandemilere neden olmaktadır” dedi.

NASIL BULAŞIR

Hastalığın nasıl bulaştığı konusunda da bahseden Uzm. Dr. Mehmet Alaca, “Damlacık yoluyla bulaşma ... Öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında ortaya çıkan ve patojen etken taşıyan vücut sıvılarının başkasına bulaşmasıdır. Ortak alanların havlu gibi kullanımına dikkat edilmeli, hapşırma veya öksürük sonrası el ve kollar yıkanmalı. Temizlik ve mesafeye dikkat edilmelidir” diye konuştu.

Özel Medar Hastanesi Sakarya Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Alaca hastalıkla ilgili ayrıca şu başlıkları kaydetti:

BELİRTİLERİ

İnfluenza virüslerin neden olduğu solunum yolu hastalığı tipik olarak ani başlangıçlıdır ve ateş, baş ağrısı, kas-eklem ağrısı, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı sık görülen yakınmalardır. 40 dereceleri aşabilen ateş, tipik olarak 2-4 gün sürmektedir. En sık üst solunum yolu enfeksiyonu olarak geçirilmekle beraber, nadiren krup, bronşiolit ve zatüreye de neden olabilir.

TEDAVİ

Tedavide erken dönemde başlanan antiviral ilaçlar etkilidir. Belirtileri gördüğünüz çocuğunuzu en yakın süre içinde çocuk hastalıkları uzmanına muayene ettirmelisiniz.

KORUNMA

Korunmada en etkili yöntem aşı olup, her yıl kış mevsimi öncesi(eylül-ekim) 6 ay-18 yaş aralığındaki çocuklar aşılanmalıdır.