USD 32,39
EUR 34,80
ALTIN 2.400,85
BIST100 10.209
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Çocuklarda grip belirtileri: Uzmanı korunma yöntemlerini sıraladı!

Kışın kapıya dayanmasıyla birlikte bağışıklık sistemi zayıflayan çocuklar, hastaneleri grip vakalarıyla doldurmaya başladı. Bu nedenle Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammet Mesut Nezir Engin anne ve babalara önemli bilgiler verdi.

Çocuklarda grip belirtileri: Uzmanı korunma yöntemlerini sıraladı!
24 Ocak 2024 | 13:00
Son Güncelleme:

HABERFOKUS / DUYGU ALAZ

Son zamanlarda grip vakaları artmaya başladı...

Kışın yüzünü göstermesi ve vakaların artması ise en fazla çocukları etkiliyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammet Mesut Nezir Engin, influenza virüslerinin neden olduğu grip hastalığının her yıl milyonlarca çocuğu etkilediğini anlatarak anne babalara önemli bilgiler verdi.

2023 yılı Aralık ayından itibaren özellikle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça artış gözlemlendiğini belirten Uzm. Dr. Engin, “Sağlık bakanımız Prof. Dr. Fahrettin Koca’nın da vurguladığı RSV, İnfluenza ve COVID-19 vakalarında artış yaşamaktayız. Daha önceki yıllarda virüs testleri yaygınlaşmadığı ve yapılmadığı için nedeni tam tespit edemiyorduk. Bu yıl yaptığımız virüs testleriyle özellikle aralık ayında RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) vakalarında oldukça artış gözlemledik.” Dedi.

“İnfluenza çocuk ve erişkin yaşları da etkiliyor”

RSV enfeksiyonu özellikle 2 yaş altında ağır seyrettiğini anlatan Uzm. Dr. Engin, “RSV bronşiolit ve viral zatürre (pnömoni) durumlarına sebep olmaktadır. 2021 yılı Ocak ayının başlamasıyla RSV vakalarında azalma gözlemlemekle birlikte İnfluenza (Domuz Gribi) vakalarında oldukça artış gözlemlemeye başladık. İnfluenza çocuk ve erişkin yaşları da etkilemektedir. COVID-19 vakalarını da bu süreçte gözlemlemekteyiz.” Diye konuştu.

“Virüs testleri çok önem arz etmekte”

Solunum yolu enfeksiyonunda nedeni saptayıp virüse özgün klinik bulguları ve hastalık ilerleme durumunu tahmin edip tedavi etmenin önemini vurgulayan Uzm. Dr. Engin, “Burundan veya ağızdan alınan sürüntü testleriyle 5 dakika gibi kısa bir sürede nedeni tespit edebilmekteyiz. Virüs tespit edildiğinde hem daha özgün tedavi vermekle birlikte hem de gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmış olmaktayız, bu nedenle virüs testleri çok önem arz etmektedir.” Dedi.

“Korunmanın en önemli yolu el yıkamaktan geçer”

Virüs enfeksiyonlarından korunmanın temel kuralının hijyen olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Engin, “Özellikle el yıkama ve kişisel hijyen kurallarına uyma hem çocuklarımızın sağlığını hem toplum sağlığını korumada en önemli uygulamadır. Korunmanın en önemli yolu ise el yıkamaktan geçer. Ayrıca kalabalık ortamlardan kaçınmak ve hastalık durumlarında maske kullanmak önemlidir.” İfadelerini kullandı.