USD 32,45
EUR 34,50
ALTIN 2.471,45
BIST100 9.560
İHBAR hattı 0552 642 79 79

ÇOCUKLARDA ATEŞ

Çocuklarda normal vücut ısısı 36,1 ile 37,9 dereceleri arasındadır. 37,9 derece üzerindeki durumlar ateş olarak değerlendirilir. Çocuklarda vücut ısısı gün içinde farklılaşabilir. Çocuklarda vücut ısısı saat 17.00 ile 19.00 arasında en yüksek seviyeye ulaşırken, gece 24.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında en düşük seviyesindedir.

Çocuklarda ateş derecelerinin sınıflandırılması şöyledir:

Hafif orta ateş: 38 – 39 derece arası

Yüksek ateş: 39 – 40 derece arası

Çok yüksek ateş: 40 derece ve üzeri

Çocuklarda ateş nasıl ve nerden ölçülmelidir?

Kulak yolundan, ağızdan, alından, koltuk altından ve makattan ateş ölçülebilir. Makattan ölçüm çocuğu rahatsız ettiğinden pratikte çok kullanılmayan bir yöntemdir. Küçük bebeklerde koltuk altı, biraz daha büyük çocuklarda kulak veya hassas cihazlarla alın yolundan ölçüm tercih edilen ve önerdiğimiz yöntemlerdir.

Hangi durumlarda yüksek ateş nedeni ile acilen hastaneye başvurulmalıdır?

Bir yaş altındaki bebeklerde ateş varsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Daha büyük çocuklarda dirençli ateş varsa, sık aralıklarla yükseliyorsa, beraberinde halsizlik, genel durum bozukluğu, nefes darlığı, öksürük, baş ağrısı, kusma, ishal, döküntü, eklemlerde şişlik ve bilinç kaybı varsa ebeveynler çocuğu acil olarak hastaneye götürmelidir. Özellikle 3 günden daha uzun süren ateş olması ciddi bir durumun göstergesi olabilir ve hastaneye başvurulmalıdır.

Çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür?

Ateş bir hastalık değildir. Çoğunlukla enfeksiyon durumlarının önemli bir klinik belirtisidir. Bu sebeple ateşin tedavisinde önemli olan nedenin saptanması ve ona yönelik tedavi başlanmasıdır. Ateş tedavisinin temel amacı, ateşliyken huzursuzluğu olan çocuğun rahatlatılmasıdır. Çocuğun ateşini düşürmek için ilk yapılacaklar çocuğun ince giydirilmesi, sıvı alımının artırılması ve istirahatinin sağlanmasıdır. Ateş durumunda çocuklarda üşüme sıkça gözlenir, üşüme sırasında çocuğun kat kat giydirilmesi veya üzerinin örtülmesi ateşini daha da artıracağı için yanlış bir davranıştır. Ilık duş aldırılabilir, ılık duş ateş döngüsünü kıracaktır. Ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bazı grip ilaçları da ateş düşürücü içerdiğinden ateş düşürücülerle beraber kullanılmamalıdır. Yapılan müdahalelere rağmen ateş dirençliyse veya titreme gözlendiyse bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

İLETİŞİM: 05441695400

Instagram: pediatriuzmani / cocukizlemakademisi

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar