USD 32,37
EUR 34,98
ALTIN 2.326,13
BIST100 9.069
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Buzağı suni tohumlama yöntemiyle doğdu!

Bayburt'un Yukarı Kıratlı köyünde suni tohumlama yöntemiyle doğan buzağı, kentte süt ırkına ait ilk buzağı olarak kayıtlara geçti.

Buzağı suni tohumlama yöntemiyle doğdu!
29 Aralık 2021 | 12:33
Son Güncelleme:

Büyükbaş hayvancılıkta ırk çeşitliliğini artırmak ve yüksek verimli buzağı elde etmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulamalarıyla Yaygınlaştırılması Projesi (ETKİYAP) Bayburt'ta da sene başından itibaren uygulanmaya başlanmıştı.

Yürütülen proje kapsamında Bayburt'un Yukarı Kıratlı köyünde suni tohumlama yöntemiyle doğan buzağı, süt ırkına ait ilk buzağı olarak kayıtlara geçti.

Bayburt'ta ilk defa süt ırkından buzağı doğduğunu söyleyen Deniz Aslan, ahırdaki hayvanlarının hepsinin et ırkına ait hayvanlar olduğunu dile getirdi.

Ahırındaki tüm hayvanların besili olduğunu ancak az miktarda süt verdiklerinin altını çizen Aslan, "50 civarında büyükbaş hayvanım var, hepsinin kilosu yerinde ama süt miktarımız çok az bu nedenle süt ve süt ürünlerinde ciddi bir üretim sorunu var. Et ırkından yana belli bir kaliteye ulaştık zaten projenin amacı et ırkını geliştirmekti faydasını da gördük. Doğan bu buzağı sayesinde süt ırkına yönelerek, süt başta olmak üzere süt ürünlerinde artış elde edeceğiz" diye konuştu.

Öte yandan Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre proje kapsamında 13 bin 500 hayvanda tohumlama yapıldı.

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde yaşamını sürdüren Serkan Demir isimli vatandaşın Simental türü 'Maviş' isimli ineğinden kuyruğu olmayan bir buzağı doğdu.

SAĞLIĞINDA OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Bir ay önce doğan yavrunun kuyruğunun olmamasının kendisini şaşırttığını ifade eden Demir, hayvanın sağlığında herhangi bir olumsuzluğun olmadığını söyledi.

"BENİ ÇOK ŞAŞIRTTI"

İşletmesinde bulunan Simental ırkı bir ineğinin yaklaşık bir ay önce doğum yaptığını kaydeden Demir, "Doğumdan sonra şaşkınlıkla karşılaştım."

"Buzağım kuyruksuz doğmuştu. Buzağının kuyruksuz olması beni çok şaşırttı fakat bunun sağlında herhangi bir etkisi olmuyormuş. "

Sağlığı gayet iyi durumda. Böyle bir şey ilk defa başımıza geldi. Çok şaşırdık, Allah'ın takdiri" dedi.