USD 32,57
EUR 34,98
ALTIN 2.422,54
BIST100 9.722
İHBAR hattı 0552 642 79 79

BRONŞİOLİT MEVSİMİ

Son baharın başlaması ile birlikte havalar soğuyunca biz pediatristler bronşiolite bağlı şikayetleri daha fazla görmekteyiz.

Peki Bronşiolit Nedir?

Bronşiol akciğerlerin küçük havayollarıdır. Bronşiolit ise akciğerlerin küçük havayollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durumdur. Bronşiolit genellikle kış ve ilkbahar aylarında görülür. Sıklıkla 2 yaşından küçük çocukları etkiler. Sebebi çoğu zaman virüslerdir.

İlk birkaç gün boyunca belirtileri ve semptomları soğuk algınlığına benzer şekilde olur.

Şikayetler burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük ve hafif ateş (her zaman mevcut değildir) şeklinde başlar, sonrasında öksürük artar .

Mukus bronşiolleri tıkar, bu da havanın akciğerlere serbestçe girip çıkmasını zorlaştırır. Buna bağlı bebeklerde hışıltı veya hırıltı duyulur.

Çoğu bronşiolit vakasına respiratuar sinsityal virüs (RSV) neden olur. RSV, hemen hemen her çocuğu 2 yaşına kadar enfekte eden yaygın bir virüstür.

Bronşiolit tipik olarak bir ile üç hafta arasında sürer. Nedeni genellikle virüsler olduğu için, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan antibiyotiklerin kullanılması ilk etapta uygun değildir. Ama bebeğinizde zatürre gibi ilişkili bir bakteriyel enfeksiyon şüphesi varsa, doktorunuz bunun için bir antibiyotik reçete edebilir.

Burun salgılarının koyulaşmasına engel olmak için serum fizyolojikle burun bakımı yapılması önemlidir. Hastalıkta daralan bronşların açılması için bronş açıcı ilaçların buhar olarak verilmesi gerekebilir.

Bronşiolitin en yaygın nedenleri (RSV ve rinovirus) için aşı yoktur. Yalnızca çok erken doğmuş veya kalp-akciğer rahatsızlığı veya bağışıklık yetmezliği ile doğanlar gibi RSV enfeksiyonu riski yüksek olan bebeklere, RSV enfeksiyonlarının olasılığını azaltmak için RSV ye karşı etkili olan palivizumab adlı ilaç reçete edilebilir.

Önerler;

1. Grip hastası olan kişilerin, bebeklerden mümkün olduğunca uzak durması bronşiolite karşı koruyucudur. Bu gibi durumlarda, hasta kişiler ev içerisinde koruyucu maske kullanmalıdır.

2. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerden uzak durmak için, özellikle çocukların kapalı mekanlarda uzun süre kalması engellenmelidir.

3. Bebeğin sigara dumanına maruziyetine kesinlikle izin verilmemelidir.

4. Anne sütü ile beslenme desteklenmelidir. Bebeklerin özellikle ilk 6 ay anne sütü almalarına dikkat edilmelidir.

5. Ateş, öksürük ve hırıltı başladığında en kısa sürede çocuk hekimine başvurulması gerekmektedir.

Sağlıcakla kalın…

İLETİŞİM: 05441695400

Instagram: pediatriuzmani / cocukizlemakademisi

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar