BM ve Rusya'dan Suriye Yaptırımlarının Kaldırılması Çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Suriye'deki insani ve siyasi durumla ilgili önemli bir oturum gerçekleştirdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, oturumda yaptığı konuşmada, Suriye'de siyasi çözümün ve yeniden yapılandırmanın ekonomik destek için kritik önemde olduğunu belirtti. Pedersen, "Yaptırımların sorunsuz kaldırılması ve uygun adımlar atılması, Suriye'nin yeniden yapılanması için elzemdir" dedi.
17 Milyon İnsan Yardıma Muhtaç
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, Suriye'deki insani krizin boyutlarına dikkat çekerek, "Nüfusun yüzde 70'inden fazlasını oluşturan 17 milyon insan, insani desteğe ihtiyaç duyuyor" ifadelerini kullandı. Fletcher, yaptırımlar ve terörle mücadele tedbirlerinin insani yardımları engellememesi gerektiğini vurguladı.
Rusya’dan Sert Tepki
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Suriye’ye uygulanan yaptırımların halkı mağdur ettiğini belirterek uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi. Nebenzya, “Suriye'deki insani kriz felaket boyutunda. Yaptırımlar kaldırılmalıdır, çünkü bunlar sıradan halkı boğmaya devam ediyor” dedi.
AB'den Yaptırımların Gözden Geçirilmesi Mesajı
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye yaptırımlarına ilişkin güncelleme mesajı vererek, "Yeni siyasi gerçekliğe uygun olarak yaptırım rejimimizi gözden geçirmeliyiz" açıklamasında bulundu.
Suriye’ye yönelik yaptırımlar, 2011’de Beşar Esad rejiminin demokrasi yanlısı protestolara sert müdahaleleri sonrası uygulanmaya başlamıştı.