USD 32,34
EUR 34,86
ALTIN 2.383,36
BIST100 10.265
İHBAR hattı 0552 642 79 79

BAYRAM TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR 2024? | Ramazan Bayramı tatili hangi gün, ayın kaçında?

Ramazan Bayramı'na sayılı gün kala Başkan Recep Tayyip Erdoğan, beklenen müjdeyi verdi. Peki BAYRAM TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR 2024? | Ramazan Bayramı tatili hangi gün, ayın kaçında? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...

BAYRAM TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR 2024? | Ramazan Bayramı tatili hangi gün, ayın kaçında?
20 Mart 2024 | 11:28
Son Güncelleme:

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ HANGİ GÜN, AYIN KAÇINDA?

Ankara'da "Şoför Esnafları ile iftar" programında konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, kamu çalışanlarının Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan'da başlayacak bayram tatilinde 1,5 günlük sürede idari izinli sayılacağını kamuoyumuzla paylaşmak istiyorum. Salı günkü yarım günü ve pazartesini bayram tatiline ekleyerek 9 günlük bir vakit verdik. Özel sektörümüzün de böyle bir yaklaşıma sahip olduğunu biliyoruz."

Böylece Bayram için tatil tarihleri şöyle belirlendi:

5 Nisan Cuma: Son mesai günü
6 Nisan Cumartesi: Hafta sonu tatili
7 Nisan Pazar: Hafta sonu tatili
8 Nisan Pazartesi: Bayram tatili
9 Nisan Salı: Arife
10 Nisan Çarşamba: Ramazan Bayramı 1. günü
11 Nisan Perşembe: Ramazan Bayramı 2. günü
12 Nisan Cuma: Ramazan Bayramı 3. günü
13 Nisan Cumartesi: Hafta sonu tatili
14 Nisan Pazar: Hafta sonu tatili

ÖZEL SEKTÖRE BAYRAM TATİLİ KAÇ GÜN?

Bazı iş yerleri, özellikle hizmet sektöründe veya sürekli hizmet gerektiren alanlarda, resmi tatillerde çalışmayı gerektirebilecek bir iş düzenine sahiptir. Ancak, genel olarak, resmi tatillerde çalışma durumu iş yerine ve sektöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İşverenler genellikle çalışanlarına resmi tatillerde izin verme veya özel bir düzenleme yapma konusunda esneklik sağlarlar. Bu konuda çalışanlar, iş yerinin politikalarını ve kendilerine sunulan hakları dikkate almalıdır. Özel sektör çalışanlarının, resmi tatilde çalışmaları durumunda bağlı bulundukları şirket, onlara ek mesai ücreti ödemek durumundadır.

Çalıştığınız yere bağlı olarak bayram izninizi 9 gün kullanabilirsiniz. Ancak işvereninizin inisiyatifiyle tatiliniz 9 güne çıkarılmasa bile, bayramın 3 günü ve arife günü yarım gün resmi tatildir. Bu sebeple, arife günü tam gün çalışan veya bayramda çalışanlara ek mesai ücreti ödenmektedir.

RESMİ TATİLDE 1 SAAT BİLE ÇALIŞANA TAM ÜCRET

Yargıtay'ın kararıyla birlikte resmi tatillerde bir saat dahi olsa çalışan işçi, tam yevmiye alacak. Yüksek Mahkeme, konuya ilişkin açılan bir davada "işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalışsa tam yevmiyeye hak kazanır" hükmünü verdi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"İş Kanunu'nun 47. maddesindeki açık düzenleme karşısında ulusal bayram genel tatillerde çalıştığı anlaşılan davacının çalıştığı her bir ulusal bayram genel tatil günü için ilave 1 yevmiyeye (aylık maktu ücret/30) daha hak kazandığı gözden kaçırılmıştır. Hesaplamanın çalışılan saat üzerinden yapılması hatalıdır. İşçi ulusal bayram-genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalışsa tam yevmiyeye hak kazanır. Hüküm altına alınan alacakların net mi yoksa brüt mü olduğunun hükümde belirtilmemesinin infazda tereddüte yol açacağı düşünülmemesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir."