USD 32,34
EUR 34,81
ALTIN 2.393,53
BIST100 10.277
İHBAR hattı 0552 642 79 79

BAŞKAN SOYKAN: DEPREM İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLIYORUZ

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilin yıkımına neden olan depremin ardından sık sık bölgeye giden ve yardım götüren Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, Sakarya’nın da deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek Akyazı Belediyesi olarak depreme hazır olmak için gerekeni yapacaklarını ifade etti.

BAŞKAN SOYKAN: DEPREM İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLIYORUZ
01 Mart 2023 | 13:28
Son Güncelleme:
HABERFOKUS/DENİZ KELEŞOĞLU

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık sarsıntıların ardından binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, bölgede yaşayan çok sayıda insan zor durumda kaldı. Depremin hemen ardından tüm imkanlar seferber edilirken deprem gerçeğini daha önce yaşamış olan Sakarya’da depremzedelere yardım için ilk sıralarda yer aldı.

AFAD'IN DEPOLARI DOLU

Deprem bölgesine en sık giden ve depremzedelerle bir araya gelerek bölgede inceleme yapan Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, AFAD’ın depolarının dolu olduğunu ve ihtiyaçların giderildiğini ifade etti. Bölgede yaşanan mağduriyetin giderilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Soykan, “3 hafta sonumu deprem bölgesinde geçirdim. Hafta içi Akyazı’da hafta sonu deprem bölgesindeydim Hatay’a da gittim, Maraş’a da gittim, Adıyaman’a da gittim. İlçelere gittim, büyük bir yardım seferberliği var. Bizde Akyazı’da vatandaşlardan ve kendi imkanlarımızla topladığımız yardımlarımızı ilettik” dedi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Tüm devlet görevlilerinin yaraları sarmak için deprem bölgesinde olduğunu söyleyen Başkan Soykan, “Bütün devlet erkanı oralarda Cumhurbaşkanımız orada, valilerimiz orada, milletvekillerimiz, başkanlarımız orada görevde. Her enkazın başında 3-4 tane kepçe var, enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. AFAD’ın depoları dolu, ihtiyaç noktasında talep eden herkesin ihtiyaçları gideriliyor. Vatandaşlarımız da bölgedeki çalışmalardan memnun. Deprem bölgesinde kimseden en ufak bir şey duymadım herkes devletine, milletine, vatandaşlarımıza teşekkür ediyor.” İfadelerini kullandı.

SAKTİM ARAMA KURTAMAYA KATILDI

Akyazı Belediyesi’nin de ilk günden itibaren bölgeye yardım ulaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Soykan, “Belediyemizden ilk gün 3 iş makinesi gönderdik, ADAF gönüllüsü olarak elemanlar gönderdik Hatay’da bir hafta çalıştılar. Akyazılı gençlerin kurduğu arama kurtarma timi var SAKTİM diye onlar bir hafta boyunca arama kurtarma çalışmasına katıldılar. İkinci hafta ilaçlama ekibimizi gönderdik çadırların etrafını ilaçlamak için. Süpürge aracını gönderdik, 20’ye yakın içerisinde gıda, giysi ve su olan tır gönderdik. Yine ilçemizin mahalleri çok hareketliydi. Kuzuluk Mahallesi’nden 30’a yakın, Beldibi Mahallemizden 22, Durmuşlar Mahallemizden 4 tır odun gönderdik. Bunlar tamamen mahallelilerimizin organize olup muhtarlarımızın da koordinesi ve bizim de desteklerimiz gönderildi” şeklinde konuştu.

BAŞKANLARIMIZ ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

Soykan, Akyazı, Sakarya bütün deprem bölgeleri de denilebilir bu konuda çok duyarlı davrandılar. Gerek Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce, gerek ilçe başkanlarımız belediye başkanımız elinden geldiği kadar herkes bölgede bir şeyler yaptı, yapmaya çalışıyor, yapmaya da devam ediyor” dedi.

AKYAZI İÇİN DAHA ORGANİZE OLACAĞIZ

Yaşanan felaketin ardından Akyazı’da da bu konuda önemli çalışmalar yapacaklarını ifade eden Başkan Soykan, Sakarya’nın deprem bölgesinde yer aldığına dikkat çekerek, “Deprem bölgesindeyiz zamanını bilemeyiz fakat mutlaka deprem olacaktır, en azından Akyazı için Sakarya için daha organize olmaya çalışacağız” dedi.

Yaşanan depremin ardından muhtemelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da ADAF’dan da yazılar geleceğini ifade eden Soykan, “Bu yazıları beklemeden arkadaşlara yapılması gerekenlerin talimatını verdim. Toplama bölgelerimiz var, bunları çoğaltmayı oralara belki elektriğini suyunu çekip, lavabosunu yapıp 3-5 tane konteyner koymayı hedefliyoruz. Yine belediyenin kendi bünyesinde arama kurtarma timi kurmayı, arama kurtarma araçları satın almayı, belki seyyar mutfak olacak şekilde tırları düzenleyeceğiz. Bu çalışmaları herhangi bir talimat beklemeden hızlıca yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Akyazı’da 1999 depreminden kalan ağır hasarlı bina olmadığını belirten Soykan, “Yeni imar planları 3 katlı, Cumhurbaşkanımızda 20 yıldır söylüyor yatay mimari yapılması gerektiğini. Büyükşehir belediyemizde bu konuda duyarlı ve yüksek katlara izin yok, Sakarya’da yatay mimari ile inşa ediliyor. Önlemler alınmış, daha da geliştirilebilir, daha da hızlı hareket etmek noktasında çalışmalar yapılabilir. Biz Akyazı belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız.” Dedi.