Başkan Altuğ; “Depreme hazırlık konusunu Akıllara Çivi Gibi Çakmalıyız”
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısında Kahramanmaraş ile Hatay merkezli depremler ve Sakarya’nın depreme hazırlığı konusunda görüşlerini dile getirdiler.

SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen Şubat ayı olağan meclis toplantısında acı yıkımlara sebep olan depremin sonuçları, deprem ve diğer afetlere hazırlık konusunda Sakarya’nın durumu, kentsel dönüşüm, tarım arazileri ve hasarlı yapı stoğu gibi konular başta olmak üzere gündeme ve sektörlere ilişkin açıklamalarda bulunarak görüşlerini bildirdiler.

Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri gündem maddesinde kürsüye gelen;
22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Bülent Yazar, “Deprem olduktan bir süre sonra neler yapabiliriz diye çalışmalar yaptık. Sakarya olarak bu acıyı daha önce yaşadık ve hangi ihtiyaçların sırasıyla gerektiği konusunda tecrübeye sahiptik. Barınma sorunu ile ilgili bir çalışmaya kendimizi verdik. Öncelikle 30 adet küçük, 18 adet de büyük katlanılabilir konteyneri bir tur ile gönderdik. İhtiyaçlar için de monte ve kolay montelenir koltuklar tasarladık ve bunları yaparken Odamızın birçok üyesinden destek aldık. 5 dakikada hazır hale gelebilen konteyner ve kolayca kurulabilen çadır tasarımı yaptık. Bunlara inanılmaz sayıda ihtiyaç var. Bunu planlı bir şekilde üretmemiz lazım ve ihtiyaç çok fazla. 3-4 firma bu üretimlere katılacağını söyledi ancak yeterli olmayacak. Bu konteynerler bir vinç yardımı ile kolayca açılıyor ve hazır hale gelmesi 5 dk sürüyor. Her türlü içinde ihtiyaçları karşılayacak mutfak, banyo vb. var ve bunlar da demonte şekilde gidebiliyor. Teknik olarak her şey tamam ancak bunları üretecek firmalarımıza ihtiyaç var. İhtiyaçlara göre geliştirilebilir bir inovatif ürün. Maliyetlerini Oldukça uygun hale getirdik. Bunlar sadece bugünlerde değil her zaman üretilip kenarda durması gereken, afet halinde kullanılabilecek bir ürünlerdir. Tasarladığımız çadırımızın içinde de 5 kişilik bir aile rahatlıkla kalabilir. Bu çadırları günde bin adet üretebiliriz. Polikarbon malzeme ve profillerden oluşuyor. Bu çadırdan bir tır ile yüzlercesi gönderilebilir. Nerede ne kadar ihtiyaç var toplayıp birlikte üretebilirsek çok depremzedemize yardımcı olabiliriz.” dedi.

Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantının devamında 31. Meslek Komitesi tarafından sunulan Cep Telefonu Tamir İşi Azami Fiyat Tarifesi Teklifi ile 19. Meslek Komitesi tarafından sunulan Sakarya İli Evden Eve Eşya Taşıma Tarifesi Teklifi görüşüldü ve meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Oylama sonucunda teklifler Valiliğe gönderilmek üzere kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi ile Dilek ve Temenniler gündem maddelerinde kürsüye gelen;
29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız; “1999 depremi döneminde Büyükşehirde belediye meclis üyesiydim. Aziz Duran Başkanımız öncülüğünde çadırda meclis toplantısı yapmıştık ve kendisi Çark Caddesini sağlı sollu genişleteceğini söylemişti. Aradan zaman geçti “Gerçekten bunu yapacak mısınız?” diye sordum. Sonraki toplantıda fikirler değişti ve gücünün yetmediğini söyledi ve o binalar hala bekliyor. İlimiz için büyük bir tehlike var ve bunu diri tutmalıyız. İnşaatçılar da bunu gündemde tutmalı. Tarlalarımız birinci sınıf binalarla doldu, gelecekte suçlusu kim olacak? Tarım arazileri yapılaşmaya feda edilmesin.
Odamız bu depremde yardımlaşma adına çok güzel çalışmalar yaptı. Biz de özel okullar olarak derneğimizde bir toplantı yaptık ve 5 dernek olarak o bölgeden gelen öğrencilerimizin tamamını ücretsiz okutma kararı aldık. Kanunda özel okulların yüzde 3 kontenjanının ihtiyacı olanlara ayrılması maddesi var. Biz bu kararı aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanımız çıktı yüzde 3’ü yüzde 10 yapıldı. Gönüllü yaptığımız bir şeye neden gölge düşürülüyor? Bir teşekkür edilmeliydi.
Son zamlardan sonra özel okullara sitem var. Deprem sonrası tüm okullar kapatıldı; neden okullar ve yurtlar ve üniversiteler kapatılır? Bizler eğitimciler olarak elimizden geleni fazlasıyla yapardık yeter ki okullar kapatılmasaydı. Bugün yapılan yanlışların çoğu eğitimsizliktendir.
2021 başında asgari ücret 2850 TL idi ancak özel okullara 2021 Eylül ile 2022 eylül arasında yüzde 24.71 artış hakkı verildi. Bizler çalışanlarımıza asgari ücretten fazla veriyoruz ancak asgari ücret verdiğimizi sayarsak bile yüzde 24 olan gelir artışı döneminde sadece personel gideri artışımız yüzde 80 oldu. Diğer işverenler ücretleri belirledi ancak bizler serbest piyasa olsak da sınırlandırıldık. Son zam hakkı 2022 Eylül 2023 eylül arası ve nereye gittiğimizi bilmiyoruz. %65 artışlar hiçbir okulun yaşam şansı yok. Velilerimizle bizleri karşı karşıya getirdiler.” dedi.