USD 37,98
EUR 41,27
ALTIN 3.717,80
BIST100 9.811

Başıboş Sokak Köpekleri Düzenlemesi Meclis'te Kabul Edildi

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Başıboş Sokak Köpekleri Düzenlemesi Meclis'te Kabul Edildi
30 Temmuz 2024 | 08:29
Son Güncelleme:

Yeni düzenleme ile başıboş sokak köpekleri toplanarak bakımevlerine alınacak, kısırlaştırılarak sahiplendirilecek. Bu sorumluluk belediyelere ait olacak.

Yeni kanunla, Hayvanları Koruma Kanunu'na "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklendi. Sahipsiz hayvanlara ilişkin çalışmalarda, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu getirildi. Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodu kaldırılarak, hayvan bakımevleri tanımında değişiklik yapıldı.

Yeni Düzenlemeler

Bakımevleri ve Rehabilitasyon: Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların rehabilite edilmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde barındırılması sağlanacak. Hayvan bakımevlerinde bulunan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Ötenazi: İnsan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlar, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılabilecek.

Yasal Sorumluluk: Hayvan bakımevleri dışında bir hayvana bakmak, onun yasal sorumluluğunu almak anlamına gelecek. "Yerel hayvan koruma görevlileri" hükmü yürürlükten kaldırıldı.

Yerel Yönetimlerin Rolü

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak sahipsiz hayvanların bakım ve tedavilerini sağlayacak. Ayrıca, hayvan bakımevleri kurarak eğitim çalışmaları yürütecekler. Belediyeler, sahipsiz veya tehlike arz eden hayvanları toplamak ve rehabilite etmek için hayvan bakımevleri kuracak. Bu kapsamda, belediyelere teşvik veya mali destek sağlanacak.

Cezalar ve Yaptırımlar

Sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanın bakımevi dışında bir yere bırakılması yasaklandı. Sahipli hayvanını terk edenlere hayvan başına 60 bin lira, sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bırakanlara hayvan başına 50 bin lira idari para cezası uygulanacak. Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ödenekler ve Kaynak Kullanımı

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve sahipsiz hayvanlara bakmak için bütçe gelirlerinin belirli bir oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olacak. Ayrılan ödenekler başka amaçlar için kullanılamayacak.

Kedi ve Köpeklerin Kayıt Altına Alınması

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var, teşvik var" diyerek kanunun amacını vurguladı. Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında bazı milletvekilleri ve partilerden temsilciler de görüş bildirdi.

Teklifin yasalaşmasının ardından TBMM Genel Kurulu tatile girdi. TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.