USD 38,45
EUR 43,68
ALTIN 4.057,49
BIST100 9.433

Bakanlık 49 Ürünü İfşa Etti: Kıymada Tek Tırnaklı, Köftede Deri ve Sakatat Çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehdit eden sahte gıda listesini güncelledi. 49 üründe sahtecilik tespit edilirken kıymada tek tırnaklı et, köftede ise deri ve sakatat bulundu.

11 Nisan 2025 | 12:30
Son Güncelleme:
Bakanlık 49 Ürünü İfşa Etti: Kıymada Tek Tırnaklı, Köftede Deri ve Sakatat Çıktı - Sayfa 1

Sahte ve Tehlikeli Gıdalara Geçit Yok

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği kapsamında yürüttüğü denetimler sonucunda taklit ve tağşiş yapılan ürünleri ifşa etmeye devam ediyor. Yapılan son kontroller neticesinde, kişilerin sağlığını tehlikeye atabilecek şekilde bozulmuş ve içeriği değiştirilmiş toplam 49 üründe sahtecilik tespit edildi. Bakanlık bu ürünleri kamuoyuna açıklarken, vatandaşların dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

Bakanlık 49 Ürünü İfşa Etti: Kıymada Tek Tırnaklı, Köftede Deri ve Sakatat Çıktı - Sayfa 2

Sahte Ürün Sayısı 209’a Yükseldi

Denetimlerle birlikte taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürünlerin sayısı 1.250’ye, insan sağlığını doğrudan tehdit eden bozulmuş ve değiştirilmiş ürünlerin sayısı ise 209’a çıktı. Bu son listeyle birlikte 44 yeni ürün daha taklit-tağşiş listesine eklenmiş oldu.

Bakanlık 49 Ürünü İfşa Etti: Kıymada Tek Tırnaklı, Köftede Deri ve Sakatat Çıktı - Sayfa 3

Kıymada Tek Tırnaklı Et Tespit Edildi

Skandal detaylardan biri, Gaziantep'te faaliyet gösteren Merve Yemek firmasına ait kıyma ürününde ortaya çıktı. Yapılan analizlerde kıymanın içerisinde tek tırnaklı hayvan eti (at veya eşek) bulunduğu tespit edildi. Bu durum, gıda güvenliği açısından ciddi bir ihlal olarak kayıtlara geçti.

Bakanlık 49 Ürünü İfşa Etti: Kıymada Tek Tırnaklı, Köftede Deri ve Sakatat Çıktı - Sayfa 4

Ayrıca Eskişehir’de yoğurt üretimi yapan bir firmanın ürünlerinde natamisin maddesi belirlendi. Bu madde, gıda ürünlerinde kullanımına izin verilmeyen bir koruyucu olarak biliniyor.