USD 32,39
EUR 35,00
ALTIN 2.325,63
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Bakan Bilgin'den müjde! Zorunlu emeklilik kalkacak

Gözler aralık ayı sonunda Meclis'e gelmesi beklenen EYT düzenlemesine çevrilirken Çalışma Bakanı Bilgin'den, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya giren işçilerin 'zorunlu emekli edilmesi'ne ilişkin açıklama geldi. Getirilecek düzenlemeyle zorunlu emeklilik şartının ortadan kaldırılacağını belirten Bilgin, emekliliğin isteğe bağlı olacağını ve yasal sınıra kadar çalışılabileceğini söyledi.

Bakan Bilgin'den müjde! Zorunlu emeklilik kalkacak
02 Aralık 2022 | 09:45
Son Güncelleme:

Yaklaşık 1,5 milyon kişiyi doğrudan, 6 milyon kişiyi de dolaylı olarak ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar(EYT) düzenlemesiyle ilgili merak edilen bir gelişme yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuya geçen işçilerin "zorunlu olarak emekli edilmesi" sorunuyla ilgili açıklama geldi.

"ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

Hizmet-İş Sendikası'nın da kaldırılması yönünde Meclis'e dilekçe verdiği "zorunlu emeklilik" konusuna ilişkin soruyu cevaplayan Bakan Bilgin, "Bu düzenlemede o zorunlu emeklilik şartını ortadan kaldıracağız. KHK ile kadroya geçen işçiler, 'Sen şu kadar çalıştın, artık emekli olursun' denilerek zorla emekli ediliyorlar. Onu ortadan kaldıracağız" diye konuştu.

Bakan Bilgin, bu konuya ilişkin ilk defa açıklama yaptığının altını çizerek "İsteğe bağlı olarak yasal sınırda çalışabilecekleri süre kadar çalışabilecekler" dedi.

"EMEKÇİLERİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ"

Asgari ücret ile ilgili de konuşan Bilgin, "Emekçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonun tahribatı devam ediyor, bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız" ifadelerini kullandı. Bakan Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gelecek hafta toplanacağını yineledi.

200 BİNE YAKIN KİŞİ SÜRE ARANMAKSIZIN KADROYA GEÇECEK

Düzenlemeyle birlikte halihazırda görevde bulunan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamındaki (4/C'den 4/B'ye geçenler dahil) ve bazı kurumsal sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personel süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecek.

Sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlileri de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecek.