USD 32,50
EUR 34,94
ALTIN 2.431,20
BIST100 9.790
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Avrupa'nın kaderini değiştiren bölge: Normandiya

Normandiya, Kuzey Fransa'da coğrafi bir bölgedir. Bu yeri önemli kılan en büyük özelliği ise Dünya tarihinin en acı ve kanlı olaylarından, II. Dünya Savaşı’nın sonlanmasını sağlayacak çıkarmanın buradan gerçekleşmiş olmasıdır.

Avrupa'nın kaderini değiştiren bölge: Normandiya - Sayfa 1

Fransa’nın kuzeybatısında, Sen Nehri halici kıyısına kurulmuş olan kent, bölgesinin en büyüğüdür. Yerel idare bakımından Seine-Maritime iline bağlıdır. Nüfusu ise metropol dahil 296.000’dir. Şehir merkezi 2005 yılından beri tümüyle UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunmaktadır. 

Avrupa'nın kaderini değiştiren bölge: Normandiya - Sayfa 2

Tarihî değeri pek olmasa da 133 hektarlık bu alan, “savaş sonrası şehircilik anlayışı” ve “betonun yaratıcı kullanımı” nedeniyle bu listeye girmeye hak kazanmıştır. Le Havre Fransa’nın 2. Dünya Savaşı’nda en çok yara alan şehirlerinden biridir

Avrupa'nın kaderini değiştiren bölge: Normandiya - Sayfa 3

1944 yılındaki müttefik bombardımanında 3000’den fazla sivil hayatını kaybetmiş ve şehir yerle bir olmuştur. Savaş sonrası ünlü bir mimar olan Auguste Perret tarafından şehir yeniden tasarlanmış ve hızlı bir şekilde
tekrar inşa edilmiştir.

Avrupa'nın kaderini değiştiren bölge: Normandiya - Sayfa 4

Şehrin tarihî yerlerinin çoğu ayaktadır. Hasar alanlar ise restorasyon görmüştür. Le Havre özellikle müzeleriyle ilgi çekmektedir. Ayrıca limana yanaşan Cruise gemileri de şehre çok sayıda turist getirmektedir.