USD 32,44
EUR 34,74
ALTIN 2.438,67
BIST100 9.916
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Atabek Meclis Kürsüsünden RTÜK’ü Böyle Anlattı

AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde AK Parti Grubu adına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu bütçesi hakkında konuştu. Kürsüde RTÜK’ün öneminden bahseden Atabek, “RTÜK Başkanı kıymetli hemşerim Sayın Ebubekir ŞAHİN ve ekibini yürekten tebrik ediyorum” dedi.

Atabek Meclis Kürsüsünden RTÜK’ü Böyle Anlattı
08 Aralık 2022 | 19:45
Son Güncelleme:

HABERFOKUS

TBMM’de başlayan bütçe görüşmeleri tüm hızı ile devam ediyor. Bütçe görüşmeleri kapsamında AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, partisi adına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu bütçesi hakkında konuştu.

RTÜK hakkında kısaca bilgi veren Atabek, “Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleri sektörünü, düzenlemek ve denetlemek amacıyla, idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişiliği olarak kurulan RTÜK, 6112 sayılı Kanunla kendisine verilen görevleri bağımsız olarak yerine getirmektedir. Üst Kurul, programlar yayınlandıktan sonra ilgili yasa hükümlerine uygunluk açısından denetlemekte olup, Üst Kurulun programlara yayından önce müdahale etme veya programları yayından kaldırma yetkisi yoktur. Üst Kurul tarafından alınan kararlar, idari yargı denetimine açık olup, son karar yargı tarafından verilmektedir” dedi.

Atabek sözlerini şöyle sürdürdü: “RTÜK’ün kırmızı çizgileri bellidir. Milli güvenlikten taviz vermeyen, terör propagandasına asla müsaade etmeyen RTÜK, çocuklara, kadınlara ve dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yapmaktadır. RTÜK çoğulculuktan, özgür basından ve medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden yanadır. Geleneksel medyanın değerini bilen RTÜK, bir yandan onların yeni gelişmelere ayak uydurması için rehberlik ederken, diğer yandan da dijital medya düzenine ilişkin düzenleme ve denetleme faaliyetlerini hızla sürdürmektedir. RTÜK, 2023 ve 2053 hedeflerimiz doğrultusunda hareket ederek lisanslama çalışmalarını hızla tamamlayarak emsallerine fark atmıştır. G-20 üyesi olan ülkemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN önderliğinde dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi olmaya aday pozisyonuyla, her sektörde olduğu gibi, medya alanında da uluslararası oyunculara yeni fırsatlar sunmaktadır.”

Dijital yayın yapan uluslar arası markaların kayıt altına alındığını da vurgulayan Atabek, “Kısa süre içinde, sektörün önderi olan, dev yayıncı şirketler, Türkiye’ye güvenerek yatırımlarını yapmışlardır. Daha önce Yasa ve yönetmelik dışı olan dijital yayıncılık alanı artık kayıt dışı değildir. Lisanslama öncesinde tek kuruş vergi vermeyen Türkiye’de abone sayıları 5 milyonu geçen, dev uluslararası kuruluşlar artık idari ve mali sorumluluk altındadır. Daha önce hukuki karşılığı da bulunmayan bu platformlar, şimdi tıpkı geleneksel medya gibi, yargı denetimine açıktır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, her zaman olduğu gibi bugün de, izleyici ve dinleyicilerin ifade ve haber alma özgürlüğünün teminatı olmaya, devam etmektedir. RTÜK, çocuklara ve gençlere yönelik faaliyetlerine son dönemde ağırlık vermiştir. Üst Kurul, toplumsal ve kültürel değerlerimize saygılı, çocuk, kadın, yaşlı ve engelliler ile dezavantajlı grupları gözeten yayınlar için, yoğun gayret göstermektedir. Medya Okuryazarlığı konusunda çocukların ve gençlerin bilinçlenmesine özel önem verilmektedir. Bu minvalde Medya Okuryazarlığı konusunda farkındalığın artırılması ve medyanın daha sağlıklı, etkin ve bilinçli kullanılmasını sağlamak amacıyla Üst Kurul tarafından Kamu Spotu dizisi hazırlanmıştır” dedi.

Atabek son olarak ise şunları kaydederek RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’e başarılı çalışmalarından ötürü teşekkür etti: “RTÜK, gelişen Teknolojiyle Medya Okuryazarlığının, Dijital Okuryazarlığa evrilmesi anlayışındadır. Bu maksatla Milli Eğitim Bakanlığı ile yeni bir protokol imzalayan RTÜK, yurt dışındaki Türk çocuklarına ve ailelere yönelik olarak gerçekleştirilen, Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştaylarında farkındalık, faaliyetlerini çeşitlendirmiştir. Kısacası, RTÜK hem dijital medya düzenine ilişkin aksiyon alırken hem de çocuk ve gençlerimizin korunmasına yönelik olarak yoğun gayretler göstermektedir. Milli ve manevi değerlerimizi muhafaza etmek adına yürütülen başarılı çalışmalar için, RTÜK Başkanı kıymetli hemşerim Sayın Ebubekir Şahin ve ekibini yürekten tebrik ediyorum.”